2018-09-30
轉涼就想食煲仔飯,探婆婆既時候比我見到東港城開左間專食砂煲既餐廳,仲有煲仔飯😍即刻叫牙婆唔洗煮落黎食;依到既裝潢好特別好有懷舊feel,好似有間士多係中間咁,燈用左玻璃樽堆砌而成餐廳的煲仔飯有很多款式,傳統既臘味煲仔飯、窩蛋牛肉煲仔飯等……仲有d新派既蒜香海龍王煲仔飯、海南風味雞煲飯……夠哂創新我點左東瀛抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯$78試下,等左一陣好快就有,上抬時仲係熱辣辣,食煲仔飯一定要落佢個豉油,可以簡辣或不辣既祕制豉油,搞拌均勻非常提鮮好惹味;估唔到櫻花蝦加鰻魚既煲仔飯好夾😋脆卜卜金黃色既飯焦,非常香脆可口只有微微焦燶絕對係煲仔飯既精華〜馬來沙嗲火熖牛仔骨$88真係著哂火咁上抬🔥配上三色椒、洋蔥、菠蘿炒埋主角牛仔骨用錫紙盛著可以保持溫度,牛仔骨好有嚼口,而且好入味惹味麻香胡椒雞$78件件都去哂骨,岩哂我地鐘意啖啖肉既😁麻油加上粒粒胡椒令到雞肉食起黎好惹味,除左三色椒同洋蔥仲有加左冬菇吸哂汁既精華,正!邪惡金沙西多士$38😈加左朱古力醬同黑白朱古力粒,大大舊粒粒四方形既西多士,佔滿朱古力醬咁樣食法真係好邪惡
馬來沙嗲火熖牛仔骨$88
惹味麻香胡椒雞$78