2023-12-13
今晚同兩個朋友去咗新蒲崗嘅林洪記食海鮮蒸氣火鍋放題。一入到餐廳,侍應阿姐就好熱情咁招呼我哋,仲主動過嚟撩吹水。得知其中一位朋友生日,佢仲話「生日要食好啲,唔好客氣。」我哋叫咗個極上蒸氣海鮮火鍋放題,有成四十款海鮮任食,包括扇貝、聖子、花蟹等等。海鮮都係新鮮貨,扇貝肉厚飽滿,聖子鮮甜彈牙,花蟹膏肥肉厚。蒸氣煮法能保留海鮮嘅鮮味,食落口感一流。我哋食得好開心,仲食咗好多嘢。其中我最鍾意嘅係扇貝,肉質又厚又鮮甜,我食咗三隻都唔夠喉。聖子都係好食,肉質彈牙,鮮味十足。花蟹都係不錯,膏肥肉厚,好有口感。海鮮新鮮甜美,蒸氣煮法能保留鮮味,食得好開心。如果有朋友生日,我都會推薦佢哋嚟食呢度。仲要多謝侍應阿姐嘅熱情招呼,令我哋嘅生日食飯更加難忘。除咗海鮮之外,餐廳仲有其他嘢食,例如肉類、蔬菜、丸類等等。我哋都叫咗啲肉類同蔬菜,配搭海鮮一齊食,味道更加豐富。