2023-07-07
📍《 海膽仔 》新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖話說有日要去新蒲崗搞啲嘢,就順便搵吓呢頭有咩好食,比我搵到呢間嘅海膽丼好似幾出名咁,就咁去左試佢嘅lunch😗 見到午市兩點左右餐廳入面都幾full吓,入面都相當有日式居酒屋feel~ 至於食物方面,果然個丼飯真係好高質,啲海膽夠哂鮮甜,唔怪得係呢間餐廳嘅主打🤪👍🏻▫️海膽三色丼 $138 🍱呢個lunch set有齊和風沙律、麵豉湯同埋一大碗三色丼,入面有一小板新鮮海膽、 三文魚籽同埋吞拿魚蓉~ 每款都夠哂新鮮,啲海膽份量唔算好多但係好鮮甜好好食🥹 而個丼飯亦都硬度適中,overall嚟講真係無得輸🤙🏻▫️倍化帶子吞海膽 $98 呢碟真係不得了,用咁兩大隻微微炙燒過嘅帶子,包住新鮮海膽咁一啖食~ 食落去兩隻鮮味好夾,加埋雙重口感,超級滿足😍▫️活赤貝刺身 $45/隻呢個刺食二食分別有將赤貝切成一片片再包成紫菜捲,同埋兩片原切~ 食落去夠哂爽口,配埋白蘿蔔絲食好fresh😋人均消費 $200-250推介度🌕🌕🌕🌕🌘#sesametea_新蒲崗#hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #hkfoodblogger
新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
▫️海膽三色丼 $138 🍱
▫️倍化帶子吞海膽 $98
▫️活赤貝刺身 $45/隻
人均消費 $200-250
推介度🌕🌕🌕🌕🌘
#sesametea_新蒲崗
#hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #hkfoodblogger #hongkong #foodporn #foodstagram #hongkongfood #hkfoodlover #instafood #foodphotography #foodiehk #hkfoodstagram #foodblogger #hkfoodporn #hkeats #hkrestaurant #香港美食 #打卡餐廳 #香港必食 #香港好去處 #新蒲崗美食 #新蒲崗 #新蒲崗好去處 #sanpokong #japanesefood