2024-05-03 50 views
今日同朋友去開新蒲崗,見到越秀廣場附近有間叫「王朝潮盛館」嘅餐廳幾幾多人排隊,諗起好耐冇食潮州打冷,所以去咗試一試。餐廳地理位置方便,喺Mikiki商場對面,平日夜晚都坐到爆棚,好多街坊客捧場。我哋嗌咗滷水鵝片例牌、砵酒桶蠔、酸菜魚片同XO醬撈麵。滷水鵝片可以揀單項、雙拼同三拼,我哋想食多啲鵝片,所以嗌咗單項,如果想食其他滷水食物,仲可以揀拼雞、鵝腎、牛腱、大腸、元蹄、豬腩肉、墨魚、鵝翼、鵝掌,鵝片肉質細嫩,食落唔嚡口,滷水亦都幾重香料味,而且份量充足,螺片下面仲有幾片好大塊嘅滷水豆腐;砵酒桶圖係即叫即焗,一上枱職員會幫忙剪開錫紙,一陣香氣就會湧出,每隻嘅蠔都幾肥美,一碟大概有七隻,伴隨嘅洋蔥都非常甜;酸菜魚片酸辣度適中,滿滿嘅酸菜非常爽口,適量嘅花椒,亦都令到個湯底有少少麻辣,魚片嘅份量唔少,而且魚生爽口唔霉,亦都冇魚骨;XO醬撈麵係偏濕炒嘅撈麵,XO醬本身有微辣,加埋芽菜同韭菜入去撈亦都好香口,不過整體略嫌太濕。📍新蒲崗寧遠街3-23號越秀廣場地下G25-G27號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍新蒲崗寧遠街3-23號越秀廣場地下G25-G27號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊