2017-12-18 167 views
將近X'mas, 姊妹們又係時候Gathering下, 搞手揀左Season Oyster, 齊齊提早慶祝X'mas! 餐廳設計好有風格, 以酒箱既木板作為牆身, 令整間餐廳更有格調, 燈光暗暗地, 好適合把酒談歡,  靜靜地傾下計. 第一眼見到生蠔拼盤, $298/SET 仲要配一支白酒, 我地呢班酒鬼, 當然要來一SET啦~ 加 $48 仲可以將半打細碼生蠔轉美國中碼生蠔, 而白酒跟餐係意大利TINI, 但我地想要甜d, 店員介紹左MOELLEUX 俾我地, 都係加 $48 就可以升級. 仲有Gillardean 都係 $39/隻, 我地又另加左3隻.  拼盤賣相好有睇頭, 細碼生蠔雖然係細隻, 但其實都幾有肉地, 仲好重海水味, 真係幾意外.  美國中碼生蠔當然比細碼更加肥美啦, 味道比細碼既濃味, 口感比較爽口, 唔錯! 唔錯! 而Gillardean 係我地既至愛, 基本上係食生蠔必備. 海水味濃又夠鮮味. 食完一隻生蠔再飲啖白酒, 簡直係一生一大樂事! 店員介紹既白酒真係唔錯, 清甜又易入口, 加  $48 認真超值!烤焗海鮮拼盤食完個冷盤, 食返個熱盤先. 烤焗海鮮拼盤有

生蠔拼盤

烤焗海鮮拼盤
食完個冷盤, 食返個熱盤先. 烤焗海鮮拼盤有即焗蒜蓉有頭大蝦2隻、巴馬臣芝士焗扇貝2隻、蒜蓉翡翠螺6隻 、比目魚扒同芝士黑松露焗大蘑菇一隻.
烤焗海鮮拼盤
即焗蒜蓉有頭大蝦好大隻, 蒜蓉味濃, 大蝦好鮮甜.
比目魚扒一D都唔會乾,  魚味夠香, 又嫩滑又多汁, 好好味
芝士黑松露焗大蘑菇一切開已經勁重黑松露味. 配上芝士絕對係絕配

之後黎個人氣NO.2  - 慢煮美國安格斯牛柳配頭盤煙三文魚沙律
慢煮美國安格斯牛柳

一般牛柳都係用煎既煮法, 見到MENU, 餐廳係用慢煮, 之前都未食過, 估唔到用慢煮整牛柳都幾好食, 肉色呈粉紅色, 急不及待要放入口. 果然冇令我失望, 慢煮仍然保全左肉既鮮嫩多汁, 牛肉味濃郁, 好juicy, 配埋伴盤既汁, 酸酸甜甜幾得意!

煙三文魚沙律
羅馬生菜新鮮又爽口, 煙三文魚上加左少少黑椒粒, 配埋黑醋汁又好味又開胃.
Type of Meal
Dinner