2018-11-21 1190 views
星期日放假多數遲起床,早餐呢啲,早起鳥兒有得吃。通常早午餐一齊吃。屋企附近都很少食肆,我多數會走遠啲到石湖墟或者市政街市揾食。星期日早上電視節目就介紹香港燒味,睇到口水流。咁就決定去新記食香港經典美食啦。市政熟食中心街方食肆,我想大家都知咩環境,坐位當然要搭枱同有少少迫,都尚算企理。食物方面,大部分燒味都有,只係無乳豬。燒味雙拼$34碗,$37碟。由於已經長時間消耗,我點了一碟叉燒燒鴨飯,提一提碗裝的,餸會分開碟上,而碟裝就餸係放埋一起,油份會滲入飯裡,所以會比較油膩。我其實好少食碟裝的,一上枱見真係好大碟,餸非常多,叉燒係厚切,唔太肥,少少甜,肉很腍,燒鴨需然無燒鵝多肉,但師傅都切了鴨胸比我。鴨肉餣得夠味,肉唔乾,皮需然唔脆,但都好酥香。還有這裡的例湯係無味精的,但用了很多材料,豬骨雞腳...等材料,使湯水很甜,覺得很滋潤呢。平民價高品質,值得支持。