大排檔係香港嘅本土風情,不過隨著香港人越嚟越文明,注意衛生,唔多唔少都會考慮到大排檔環境污糟而唔光顧🤨但無可否認大排檔美食又真係好難抗拒🤪. 而家香港越嚟越多環境光鮮嘅餐廳供應大排檔美食。銅鑼灣呢一間金妹記,知道佢喺尖沙咀有總店,而呢一間係新開,所以朋友就帶我嚟試下。菜式選擇真係唔小,花多眼亂💕我哋叫咗餐廳主打嘅,都有因健康飲食均衡叫咗蔬菜🥦每一樣嘅質素都幾高,每一樣都值得試。黑椒薯仔牛柳粒 $118講起呢個菜式,相信唔少人都會知道深水埗有一間大排檔出名薯仔牛柳粒,但係深水埗呢個地方唔算太方便,未有時間特登去,所以退而求其次,一於喺度試一試佢嘅味道 整體感覺都唔錯,重點嘅薯仔整到外脆內軟,牛柳粒軟淋淋, 如果以大排檔菜式計算,呢個小菜唔算好油。. 雜菜煲 $68媽媽唔煮飯嘅時候,最鍾意落樓下茶餐廳食雜菜煲。茶餐廳嘅雜菜煲一個都講緊60蚊,但係份量唔算好大,呢度嘅雜菜煲價錢同樓下茶餐廳差唔多,所以我就以為佢分量都差唔多🤭煲上菜嘅時候熱辣辣,分量令人吃驚!比茶餐廳要大三份一, 裏面亦都好豐富,有唔同嘅蔬菜,仲有海量粉絲,加埋魷魚🦑湯底香得有味道,蔬菜給進佢嘅精華🌟. 沙嗲粉絲蝦煲 $90另
黑椒薯仔牛柳粒 $118
黑椒薯仔牛柳粒
雜菜煲 $68
雜菜煲
沙嗲粉絲蝦煲 $90
另一樣有粉絲嘅煲仔菜,但係呢一個就用咗沙嗲汁。沙嗲嘅味道比雜菜煲湯底更加重,更加濃郁,所以粉絲吸咗之後更加惹味,當然點都會有少少嘅頸渴。成個煲蝦係主角🦐毫不吝嗇咁樣有八到九隻蝦,味道新鮮,雖然唔算好大隻,但係肉質彈牙👍沙嗲粉絲配蝦係絕配🤤
以銅鑼灣地區計算,金妹記總括而言,大份,抵食,高質🌟
2019-05-19
Type of Meal