2018-08-17
今日去咗試一間新的日本菜,喺灣仔月街,個環境當然一流啦!我地7pm到,未有人,好似包左間餐廳咁,哈哈!今日食的是Omakase,我地一坐低,師傅就問我地有咩唔食👍🏼然後問我地飲咩,開左支甜🍶,唔錯!先來個福岡甜粟米🌽,生吃的,超級甜,好好味!跟住吃刺身,係魴鮄魚,哈哈,未聽過,不過好好味,好鮮!然後有超大隻的厚岸蠔,差不多有部iPhone 咁大,都ok 嘅,好厚肉!之後是我最like的toro刺身,有兩件(其中一件係火灸toro, 超好味) 兩件真係唔夠喉!跟住就開始吃壽司喇1)伊佐木壽司,真係好少聽,較淡味但好鮮甜👍🏼2)牛鰍鯒壽司,都好少有,好味!👍🏼3)深海池魚壽司,好味!👍🏼👍🏼4)海膽赤蝦壽司,海膽好甜,赤蝦仲甜,好好味!👍🏼👍🏼5)大toro壽司,好肥美,超好味!👍🏼👍🏼👍🏼跟住有軟殼蟹卷,軟殼蟹整得好好食,聽師傅講佢地呢度嘅軟殼蟹卷係好多客人讚嘅!👍🏼👍🏼之後係什錦天婦羅同和食,有燒銀杏同煙肉卷,我鍾意個燒銀杏呀!仲有個稻庭烏冬,啲烏冬texture剛好,個湯好鮮同好甜!🍲最後當然有甜品啦!係手製的綠茶蕨餅,好食呀!唔太甜!總結,呢間香港人主理的日本店係好有heart嘅,
先來個福岡甜粟米🌽,生吃的,超級甜,好好味!
跟住就開始吃壽司喇
1)伊佐木壽司,真係好少聽,較淡味但好鮮甜👍🏼
2)牛鰍鯒壽司,都好少有,好味!👍🏼
3)深海池魚壽司,好味!👍🏼👍🏼
4)海膽赤蝦壽司,海膽好甜,赤蝦仲甜,好好味!👍🏼👍🏼
5)大toro壽司,好肥美,超好味!👍🏼👍🏼👍🏼
最後當然有甜品啦!係手製的綠茶蕨餅,好食呀!唔太甜!
總結,呢間香港人主理的日本店係好有heart嘅,食物,環境,服務都好好!師傅同店員都好nice好親切,服務非常好!會再來的!