2023-12-04 337 views
咁有香港特色嘅拉麵店,身為拉麵愛好者嘅我,一定要幫襯啦,因為新開張關係要排隊,一個人都排好耐。但我望到店舖入邊有好多空位,店員寧願傾偈都唔放人入嚟!搞到出邊好多人排隊,入邊有好多空位,都唔知係唔係銷售伎倆,喺門口出邊睇落多人啲,吸引顧客,希望老闆可以認真正視呢個問題!首先,講吓衛生問題,啲杯超多油,好似未洗乾淨咁!一裝水落個杯度,啲油浮晒喺水面!非常嘔心。搞到我唔夠膽飲水。(第二第三次去就冇咗呢個問題,應該改善咗)呢間拉麵店舖嘅湯底好多都採用香港特色味道,我當然唔會放過,試晒三隻最特別嘅湯底啦。(小弟我分別食過三次,排過三次隊,集齊晒先出呢一篇食評)算係咁啦慢煮好多個鐘嘅白雞湯拉麵!非常好味!比得上日本銀座拉麵!(當然爭少少啦)湯底唔算非常「傑」,但非常濃郁雞湯!一淡入魂!非常出色!而配料一啲都唔手軟,有竹筍,半隻非常流心嘅糖心蛋,青蔥,洋蔥,慢煮雞胸,鴨胸,叉燒。應有盡有!而麵底方面,我都係揀返幼身嘅拉麵。都算爽口!同場加映煎餃子,普普通通。冇特別,可以唔使加錢食。第二次到訪,我就試咗呢個花雕醉雞湯拉麵,個湯底有少少鹼水味。但依然都食得到酒香。唔錯唔錯。呢嚿慢煮雞肉食到想講粗口!難食

真熬雞白湯拉麵

而麵底方面,我都係揀返幼身嘅拉麵。都算爽口!
煎餃子

同場加映煎餃子,普普通通。冇特別,可以唔使加錢食。

花雕醉雞湯拉麵

呢嚿慢煮雞肉食到想講粗口!
難食到⋯明明第一次係好正常,冇特別。但係第二次嚟呢度食竟然食到好大陣鹼水味。唔知係咪呢塊慢煮雞肉,搞到個湯底都好重鹼水味?我吞都唔夠膽吞,嘔返出嚟,其他配料都同第一次差唔多。
濃厚胡椒豚肚湯拉麵

第三碗胡椒豚肚湯拉麵,非常重港式味道,胡椒味非常濃郁,而且唔辣,豬肚份量非常多,絕不手軟!慢煮叉燒三次嚟講,今次最好食,而個糖心蛋都非常好,湯底超好飲,今次我飲晒啲湯(因為真係好似飲緊胡椒豬肚湯咁)超好飲!

總括嚟講我覺得呢間樂麵水平非常不穩定,一時好好食,一時好難食,真係要睇彩數。

完。
Type of Meal