2018-10-12
在寶勒巷當中,有一拉麵店新開張,這間達摩元祖麵屋門口有一個大大的不倒翁公仔,相當突出。店內燈光柔和,座位闊落,門口還有一個小鳥居做裝飾,頗有日本居酒屋的氣氛。店內有9款拉麵選擇,拉麵的麵質可選幼麵及粗曲麵, 配料亦有4款可選(豚腩叉燒、豚肩叉燒、豬軟骨、豚角煮),每碗拉麵已配有一隻流心蛋及紫菜,唔夠食就可以加錢追加配料。除了拉麵,還有多款一品料理選擇,送啤酒一流。我選了一個白河達摩($88),白河達摩是一個北海道3.6牛乳的拉麵($88),第一次食牛乳配拉麵,幾特別幾夾,用3.6牛乳用作湯底,令湯底好幼滑好香,配上蟹子及黑松露醬,令湯底的香味更加提升。麵質我選了粗曲麵,因為粗麵係會比較掛湯的。而配料選了比較瘦的豚肩叉燒,岩晒怕肥的女士,再配上一隻流心蛋,好味。老公就選了玄端達摩($82)是一個黑蒜油拉麵,湯底比較濃,好香的蒜香味。配上幼麵,雖然無粗麵般掛湯,但就比較幼滑。配料都一樣揀了豚肩叉燒。老公話食拉麵要配上啤酒,所以就叫了一杯自家製黑啤($68),他很滿足啊!我就要了白桃梳打,餐廳的梳打全部都係樽裝上的,每樽的包裝都好吸引,特別係招財貓梳打。
白河達摩
玄端達摩