2023-06-02
呢幾日真係好熱,買完野便搵個地方坐低食個晏,見有間新開餐廳,睇睇餐牌似乎主打米線,價錢合理便入去試試吧。坐低後店員很快送上水同餐牌,有幾樣野都想試,就一次黎個雙併吧🤭🌶️椒麻窰雞+地獄雲吞米線自己叫左雞併雲吞,雞同雲吞都有幾款口味可選,全部揀要辣的😆天氣熱更加要食辣,哈哈。椒麻雞真係好多椒😆仲有唔少原粒蒜頭,蒜頭入口幾甜正呀。雞件個人覺得唔係好辣,加上少少麻真係好啱口味,不過同行友人話勁辣喎。辣雲吞都有地獄同魔鬼兩款,問下店員佢話兩款差唔多辣,咁就先試地獄啦。雲吞大大粒,入面包著豬肉同鮮蝦,幾鮮味,感覺都係似麻辣味🤔但我記得店員話地獄係咖哩,魔鬼先麻辣?可能我記錯啦🤣米線有咬口,份量都幾多,ok嘅。可惜係是日湯底賣晒,得返豬骨湯,想試埋其他湯底嘛。🥢牛筋腩+豬軟骨米線朋友話佢牛筋腩同豬軟骨都想食,咁又係黎個雙併啦,滿滿一碗都係肉。牛筋腩同豬軟骨都已經炆得好淋好入味,個人牛腩滷水味較重,豬軟骨略略偏甜,不過就多左硬硬脆脆嘅口感,兩樣都好食喎。🥤竹蔗茅根 & 樽仔咖啡再整支店家出品樽裝野飲,竹蔗茅根清甜但個人覺得偏淡,樽仔啡啡味濃,兩支都ok嘅,就係份量少左啲啲啦。價錢唔貴無加一,可以一試👍
🌶️椒麻窰雞+地獄雲吞米線
🥢牛筋腩+豬軟骨米線
🥤竹蔗茅根 & 樽仔咖啡
價錢唔貴無加一,可以一試👍