2020-07-11
最近知道上環開咗間新嘅星加坡美食,夜晚收工就去咗試。餐廳喺路口位,招牌都好大個,好容易搵。餐廳入面枱同枱之間嘅距離都適中啦,唔太闊但都唔算窄嘅。除咗二人枱、四人枱、同六人枱之外,仲有一啲單邊面壁或向街嘅坐位,好適合一個人去食。裝修方面有啲南洋風味,顏色鮮艷,配合音樂,令人有一種輕鬆嘅感覺。食物質素很好,其實我好鍾意食星加坡嘢,但香港冇乜邊間做得好食。呢度尋晚第一次試,果然有驚喜。我地叫咗:喇沙海南雞飯雙拼,好開心有呢個組合,可以一次過滿足兩個願望。喇沙同海南雞飯都係half portion,兩個人share就可以再試其他嘢。喇沙好香椰汁味,材料都豐富,湯嘅濃稠度適中,我食完之後連湯都飲埋。喇沙的粉就係米缐,煮得啱啱好,好彈牙海南雞唔肥,肉質好滑,當然冇骨啦難得嘅係雞油飯係粒粒分明,同星加坡食到嘅一樣,連不嬲晚上唔太食飯的我地都食得曬蝦串燒,好有驚喜!上枱已經俾個擺盤吸引咗見到D蝦已經剝咗殼就更加心心眼。一啖咬落去,忍唔住叫咗聲,哇!好味呀。蝦好彈牙,調味好惹味,我估我哋下次都應該會忍唔住再叫馬拉盞椰菜苗,椰菜苗炒得適中一定要夠鑊氣,脆卜卜嘅椰菜苗又唔會苦,都係好味我地仲叫咗兩杯飲品,最
餐廳喺路口位,招牌都好大個,好容易搵。
我地叫咗:
我地仲叫咗兩杯飲品,最後食咗個椰子雪糕,呢啲就冇乜特別。
埋單四百廿幾蚊,以食物嘅質素,價錢合理,見到餐牌都有好多我好喜歡嘅食物,已經諗定下次食乜lu
特別一點係餐廳上菜速度超快,我地差唔多七點半左右去到,未係全滿。叫完嘢食十分鐘之內已經全部喺枱面 lu。
尋晚星期五,大約八點左右就開始滿座同排隊lu,大家可以預一預時間
服務員同經理招呼都好好,佢哋人手唔多個個都做到踢晒腳,難得係對住客人都好有禮貌同好殷切
我好少會寫食評,通常 ig post 一兩張相就算。但因為香港太少煮得好味嘅星加坡餐廳,真係想鼓勵下佢地,繼續努力