2024-05-30
🌟經過旺角鼓油街,見到一間極具特色建築,原來新開左間東南亞風餐廳。餐廳裡裡外外都係打卡熱點,還原南洲老街風情,牆上畫滿碧畫,主打正宗娘惹菜😋🥢午巿套餐包埋飲品,仲可以優惠價加小食🐟咸菜梅子蒸鱸魚塊配白飯一大塊鱸魚腩好慷慨😍用咸菜梅子蒸,帶出魚的鮮味,清清甜甜,送飯一流😋🐤燒雞全翼(午巿套餐加$18)燒得惹味🍳太陽蛋(午巿套餐加$8)流心蛋黃超正😍另外試左幾款特色食物🥘鐵飯碗招牌咖哩魚柳及蔬菜高成本👍🏻兩大舊煎鱸魚柳,魚皮煎得香脆,咖哩汁係娘惹風味,味道濃郁但又有檸檬葉的清香😋🥘鐵飯碗砂煲伊麵原煲砂煲上枱👍🏻係比較多汁的撈麵,伊麵本身帶有咸味,幾掛汁。材料幾豐富,有流心蛋,菠菜,大蝦,豬肉,魷魚,魚片,草菇,第一次食,覺得好特別😆🥬馬來風光超級香濃惹味,濃濃的參巴醬,份量都好多。🍞美褖脆脆練奶多士外型可愛,外脆內軟,美褖配練奶的組合係絕配😍🍹百香果梳打夏日特飲,酸酸甜甜😋☕️虎咬獅好盞鬼的名字,原來係美褖加咖啡😋🌟總括嚟講,餐廳設計極具特色,如果想食正宗娘惹菜,絕對吾會令人失望。
🥢午巿套餐包埋飲品,仲可以優惠價加小食
🐟咸菜梅子蒸鱸魚塊配白飯
🐤燒雞全翼(午巿套餐加$18)
燒得惹味
🍳太陽蛋(午巿套餐加$8)
流心蛋黃超正😍
另外試左幾款特色食物
🥘鐵飯碗招牌咖哩魚柳及蔬菜
🥘鐵飯碗砂煲伊麵
🥬馬來風光
超級香濃惹味,濃濃的參巴醬,份量都好多。
🍞美褖脆脆練奶多士
外型可愛,外脆內軟,美褖配練奶的組合係絕配😍
🍹百香果梳打
夏日特飲,酸酸甜甜😋
☕️虎咬獅
好盞鬼的名字,原來係美褖加咖啡😋