Restaurant: Toretore Hamayaki
Terms & Details:
今日返工返到打仗咁,真係好心累!太太見到我咁就book咗間喺銅鑼灣嘅"漁獲浜燒"去傾吓計!入到去地方唔算好大但係感覺好舒服,唔會話有壓力嗰種嘅格局!打開Menu食物唔算好貴~五色刺身都係4百零蚊,再加多個"特上漁獲浜燒盛合"店長走過嚟好細心介紹入面嘅食材之餘亦都推介咗個"青龍"兩食俾我哋!隻龍蝦好新鮮~首先食咗個少少辣嘅前菜醒吓個胃先~牡丹蝦非常新鮮蝦肉鮮甜蝦頭部分仲有藍藍嘅蝦膏真係好鮮! 油甘魚就用咗腩嘅部分食落有點爽口油香十足, 吞拿魚近腩位完全冇根啖啖肉!雖然唔係大拖羅但係已經表現到晒佢獨有嘅甘香,三文魚肥美,而海膽鮮甜到爆絕對係值!龍蝦肉晶瑩剔透爽口彈牙有淡淡嘅龍蝦味再加埋我篤海膽!睇返張相都回味中~隻元貝仲大過我隻手,隻隻都大大隻又新鮮,未燒都聞到陣海水味隻南非鮑仲要勁郁!隻蠔燒完都咁大隻!其實浜燒除咗要睇吓食材新唔新鮮之外仲要睇師傅對食材嘅認識而去決定食物嘅生熟程度!呢個7成蠔真係冇得輸肉質爽滑肉汁豐富因為經過加熱令蠔本身嘅甜味都迫晒出嚟!真係冇吹水堅係跳ing舞!唔洗我講都知堅新鮮~最鍾意食蟹!由其燒蟹甜到我暈終於到大大元貝真係要讚多次個師傅完全冇浪費到咁新鮮嘅食材裙邊唔

青龍蝦

首先食咗個少少辣嘅前菜醒吓個胃先~

五色盛合刺身

特上漁獲浜燒盛合

肉質爽滑肉汁豐富因為經過加熱令蠔本身嘅甜味都迫晒出嚟!
燒蠔

真係冇吹水堅係跳ing舞!唔洗我講都知堅新鮮~

最鍾意食蟹!由其燒蟹甜到我暈
長腳蟹

終於到大大元貝真係要讚多次個師傅完全冇浪費到咁新鮮嘅食材裙邊唔韌爽口非常,元貝肉燒成半熟加埋牛油香味。
牛油燒元貝

頭先講咗龍蝦兩食宜家出埋個下集~估唔到食完個刺身之後仲有好大舊龍蝦肉留喺個殼度! 師傳將嘅龍蝦肉剪碎加埋自家製麵豉加埋龍蝦膏撈埋再釀返落個龍蝦頭.成件事絕對係夾到7彩,平時食嘅麵豉好多時都太咸但係呢個係勁滑唔太咸完全將龍蝦味推到極致~呢個真係必食~

最後食埋個柚子雪榚,好清新。我食完餐飯竟然會成個人都鬆晒咁。呢間嘢一分錢十分貨!多謝太太搵到個好地方。下次我嘅

柚子雪糕
青龍蝦