2014-05-30
睇一睇餐牌,我原本想叫SET,始終今餐講好咗係朋友請,廢事要人地洗咁多錢啦,但朋友話想散叫喎,咁我就唔客氣喇 當日人都幾多吓,侍應睇落好忙,但坐喺度唔洗8分鐘就上咗餐前包,真係估唔到,仲快過某啲茶餐廳……餐前包都有兩款,好似共四個包,仲配咗啲餅乾同餅乾條添。餐前包幾好味喎!仲配埋個酸酸甜甜嘅香草蕃茄醬,好夾,好好味!好喇,上完包就上頭盤,我點咗巴馬火腿芝士拼盤、海鮮拼盤,同佢地而家做緊promo嘅蜘蛛蟹($338/隻)。一上枱……嘩!隻蜘蛛蟹好大隻呀!聽侍應講,啲隻有成1公斤重架!即刻叫朋友幫手拆肉先 蟹肉好鮮甜,都算幾多肉。好喇,食完蟹就食海鮮拼盤。海鮮拼盤入面有生蠔、烚蝦、青口,同埋翡翠螺。生蠔睇落應該係 L'Emeraude 同 Gillardeau ,好鮮甜,有海水味,冇殼碎,正!青口出奇地唔韌(我食過好多都好韌,可能係冰鮮嘅關係啦X(),仲要好鮮甜,同埋都係有海水味架!真係估佢唔倒!至於烚蝦,一般啦。然後食巴馬火腿芝士拼盤。巴馬火腿比起我之前食過嘅味道好唔同,美味之餘,又唔會太鹹,唔知係咩牌子架呢?至於芝士,一般啦……個人唔太好藍芝士,仲有點解巴馬火腿芝士拼盤會有西芹同紅蘿
然後食巴馬火腿芝士拼盤。巴馬火腿比起我之前食過嘅味道好唔同,美味之餘,又唔會太鹹,唔知係咩牌子架呢?至於芝士,一般啦……個人唔太好藍芝士,仲有點解巴馬火腿芝士拼盤會有西芹同紅蘿蔔條架呢?仲要配提子囧 應該配哈蜜瓜丫嘛,咁先夾加嘛!
跟住上餐湯,因為隔離枱傳出好香嘅龍蝦味嘅關係,所以我點咗龍蝦湯,飲完先知伏咗囧 其實個人冇飲過好味嘅龍蝦湯,今次都唔例外,啲湯味道太濃喇,掩蓋晒龍蝦肉嘅味道,但朋友就話好好味喎。下次我都係乖乖地叫返佢個雜菌湯算喇,穩陣啲,實冇死(通常較高級嘅西餐廳,啲款湯都整得唔錯)XD
好!食完一輪,終於上主菜:鮑魚意大利飯 & 豬鞍。豬鞍個樣望落有啲似羊架,不過食落的確係豬尼嘅!XD 第一個感覺係,好易咬XD 連我啲個本身牙力唔係好好嘅人都覺得好易咬得斷!味道唔錯,冇一般豬肉嘅「老」味,肉質外彈內軟,配埋個汁,感覺係好滑,一啲都冇鞋口嘅感覺!值得一讚!
食完主菜都飽飽地,同朋友傾陣計,又連叫咗兩杯可樂尼飲(本身我就係一個可樂桶),回一回氣之後,Encore咗三隻鮑魚同四隻生蠔(因為啲海鮮真係好新鮮,好鮮甜,好好味呀!尤其我本身鍾意食鮑魚XD)。
最後就上甜品喇~甜品老實講,真係好普通,最好味係個Panna Cotta。熱情果chessecake 朋友話覺得幾好味,不過個人好怕酸,所以就覺得唔係好入倒口喇。之後為咗同朋友傾多陣計,就叫多咗件荔枝mossecake。
開心嘅一日就咁結束。