2020-01-21
今日去朋友新屋參觀~佢知我未食lunch就帶左我黎呢間餐廳試下~位置距離奧運站要行一段路,朋友熟路所以我地好快就到~入到去發現係間裝修得好日本風既餐廳,牆上擺左d日本酒同裝飾~都幾和風~睇下menu好快就叫左幾樣野食~三文魚壽司、帶子壽司、醬燒牛肉壽司朋友話呢度既壽司係必點的~因為唔單止主角壽司好食~配角豉油同wasabi都係店家用心去準備既~豉油一支係點刺身,另一支甜dd既係點壽司~而wasabi都係餐廳自己生磨既~好有heart!事實上三款壽司上檯已經睇到係好新鮮~點埋餐廳準備既豉油味道果然更有層次~三文魚同帶子都好鮮味,而醬燒牛肉壽司燒烤味濃之餘仲食到牛味~忍唔住一路食一路讚朋友冇介紹錯!七味雞翼即炸上檯熱辣辣,灑左d七味粉令雞翼稍有辣度,咬開見到雞翼嫩滑有肉汁~正~天婦羅炸蝦天婦羅蝦份量較少只有三隻,亦唔算大隻,但醒在即炸夠熱,外層炸粉部份都保持脆卜卜,蝦肉鮮味,冇點天婦羅汁一樣好食~蒜香三文魚帶子炒飯一上檯聞到好香蒜香味,朋友唔係好食三文魚但呢個飯佢都大讚,三文魚炒得熟透有香味,飯入面既帶子都清晰可見~份量足夠二人share食~味道非常好~食到最後心諗如果有甜品食就好,點知店
三文魚壽司、帶子壽司、醬燒牛肉壽司
七味雞翼
天婦羅炸蝦
蒜香三文魚帶子炒飯
食到最後心諗如果有甜品食就好,點知店員就拎左兩粒雪米糍俾我地~雖然細細粒但都好驚喜!!