2018-10-24
鯉魚門食海鮮新鮮就係人都知, 但去鯉魚門食日本野真係第一次, 感覺就好似去北海道食海邊新鮮捉既刺身咁!!(哈哈是否想得太多XD) 鯉魚門碼頭再行入少少就會見到, 都用左少少時間先揾到~ 餐廳有真海景, 不過今次Book位就無book到, 大家如果想有靚海景伴美食應該要早d book!! 不過本身餐廳設計都幾有漁村風情, 最大特式一定係有得去海鮮櫃到揀新鮮海鮮! 明碼實價mark好左都唔怕會比人厄~~ 刺身拼盤有三種價錢, 揀左中間價既刺身六品, 分別有金槍魚、左口魚、油甘魚、三文魚、帶子同池魚。雖然每款得2片但都幾厚切, 魚肉軟綿鮮嫰, 當中我最愛是帶子, 鮮甜軟硬~ 配埋底部既海草配菜, 差D連啲冰都想食埋呀!而愛貝類刺身既我就揀左壽司拼盤, 分別有牡丹蝦、深海池魚、象拔蚌同埋帆立貝, 可惜當日象拔蚌缺貨, 所以揀左兩件牡丹蝦, 呢個拼盤比起刺身拼盤更得我心!! 牡丹蝦入口清甜鮮美, 入口軟綿綿半化口感好正, 最正係帆立貝, 非常厚肉鮮甜, 肉質充滿彈性, 日本米黏糯有咬口。 燒味醂河豚干真係每次都必點之物, 呢到同平時食差唔多, 唔會過咸, 切得比較幼身, 感覺上食極都有XD 日本
日本蕃茄伴和風沙律汁 蕃茄完全唔酸 清甜為主, 配以沙律菜係底, 加上沙律汁幾開胃, 不過沙律應該蟹肉伴蟹子沙律應該會抵食D, 蟹肉即是蟹柳絲喔~~
重點既磯燒水產終於登場了!!!!有得親自揀真係唔同啲, 新唔新鮮一眼就望到!無花無假! 食左燒生蠔、燒帶子同鮑魚, 帶子加左餐廳自家製既木魚水汁, 令鮮味更提升, 但我覺得生蠔最正!! 因為燒完都仲好飽滿大隻!~