任揀任食任飲海鮮餐 $388-298(視乎日期🗓和時段🕘)·🍎蘋果乾粥底火鍋就試過~但蒸氣海鮮火鍋反而未試過,次次經過尖沙咀嘅潮福都見到好多人排隊,為咗避免依個排隊潮,蘋果我決定同朋友仔深入大埔試下先~·1️⃣ 首先先揀個必食粥底😆,新鮮排骨同瑤柱鮮淮山,🍎蘋果揀咗後者😆2️⃣ 滋潤燉湯,真係「燉」湯😍,有3款:西洋菜生魚燉陳腎(我唔敢揀生魚🐟🙈),黃老瓜燉唐排(真係好足料,粒粒黃老瓜,咬落已經淋晒,而唐排一粒粒,啲肉味燉到好足,滲晒落啲湯到,完全無諗過一個任食套餐嘅湯可以有驚喜👍🏻),姬崧茸燉螺肉(比個老瓜燉唐排吸引咗😂無揀到)3️⃣ 每個客人可以揀:胞皮乳鴿,貝殼盛盆,2選1刺身拼盤或半隻生猛龍蝦,基於朋友仔愛食乳鴿~點咗乳鴿同龍蝦,朋友仔話嫁~乳鴿唔錯,好香脆,以任飲黎講都唔算細隻。而龍蝦唔好睇落好似好細隻,真係即叫即🔪,夠晒新鮮,食落口感十足,夠晒甜美4️⃣ 終於黎啦!海鮮!!每枱自選4種:生猛大元貝~1隻 / 蘇格蘭蟶子皇~1隻 / 美國桶蠔~1隻 / 生猛海中蝦~2隻 / 北韓鮮鮑魚~1隻 / 本灣鮮魷魚~半隻 / 美國石蠔~1隻 / 北海道北寄貝1隻 👉🏻 👉🏻 最終揀咗大元貝(真係好大
任揀任食任飲海鮮餐 $388-298(視乎日期🗓和時段🕘)
4️⃣ 終於黎啦!海鮮!!每枱自選4種:生猛大元貝~1隻 / 蘇格蘭蟶子皇~1隻 / 美國桶蠔~1隻 / 生猛海中蝦~2隻 / 北韓鮮鮑魚~1隻 / 本灣鮮魷魚~半隻 / 美國石蠔~1隻 / 北海道北寄貝1隻 👉🏻 👉🏻 最終揀咗大元貝(真係好大粒🙈食落好有口感,唔駛加野依經夠晒鮮甜)蟶子 (都唔錯,不過我鍾意元貝多啲😆) 桶蠔 (我無食呀,朋友食✌🏻️,對我依啲唔食蠔嘅黎講,啲美國桶蠔大隻到有啲得人驚🙊,但對啲愛蠔人士黎講可能越大隻越肥美越好)海中蝦(啲蝦新唔新鮮真係一食就知,啲蝦肉彈牙而個蝦頭一😗啲鮮甜味就湧晒出黎)
5️⃣ 其實唔好以為唔夠飽,起初我都咁諗,但當你食晒啲海鮮時,你個肚容量就開始⋯無咩剩,不過,當然你唔夠飽可以再點佢地嘅點心仔,糕點,迷你飯,丸或蔬菜。選擇,同任食火鍋黎比較,係少啲,但勝在好味,例如我揀咗蟲草花清遠雞(啲蟲草味真係滲晒落啲雞到,而啲雞又好滑嫩)或者手打梅菜豬肉丸(依個我同朋友仔都好鍾意,嘩,梅菜味唔會過重,一咬落去,啲梅菜肉汁真係bi晒出黎👍🏻)
6️⃣ 最後,終於,食個粥底啦😆 同我之前食過嘅粥底火鍋唔太一樣,可能係蒸氣嘅關係,相對啲海鮮味就唔算好滲入啲粥底到,而且粥底只靠瑤柱淮山支撐住有啲單薄😂 唔介意的話可以好似🍎蘋果乾咁加啲啲醬油吊下味,啲鮮甜味即刻出晒黎👍🏻
依個價錢有人覺貴或者有人覺平,見人見智~我就覺得有咁嘅前菜,燉湯,海鮮,任食小菜/肉/丸/菜 同野飲黎講,咁嘅新鮮度(即點即🔪),依個價錢~值!
2017-01-24
Type of Meal