2017-11-26
臨近聖誕🦌🎄🎁🎉🎇同好姊妹嚟中環行下街,感受下聖誕氣氛! 行到去國金, 就打算食頓好好的晚餐才回家, 聽聞呢度有間有意大利米蘭開過嚟香港嘅正宗意大利三文治店,怎能不試?餐廳除了一般卡位之外,特別安排高桌正正對著維港無敵夜景, 充滿情調🌃🌉 今晚與自己最珍視嘅人 一齊嘆海景,享美餞 是多麼幸福的事💖等咗大約五分鐘食物好快就嚟到, 首先登場嘅係餐廳皇牌Tartugo ($108), 三文治麵包外皮香脆,有陣陣麥香, 裏面夾滿Parma ham, 味道適中唔太鹹, 中間房夾了一片厚厚的brie, 呢種軟芝士香軟又有淡淡奶香, 比mozzarella香味更濃, 但無goat cheese 的奶膻, 相信一般對cheese有好感的人都會很喜愛。Brie 有菠蘿油中間嘅牛油咁厚,口感夠rich夠smooth, 享受火腿時口中還瀰漫著陣陣truffle oil嘅香氣,不得了...$108物有所值。Montagu ($88)Rosemary &sage infused roast beef 多到滿瀉, 中間夾住番茄,火箭菜同埋lemon zest , 感覺非常清新,好似一陣秋風撲面而來🍃🍃牛肉醃制得入
Montagu ($88)
牛肉醃制得入味又鬆軟, 夾埋檸檬嘅香味天衣無縫💯
跟住就到甜品出場!
餐廳會定期推出唔同款嘅homemade cake, 今次俾我遇到最喜歡的chocolate!
相片較暗,但希望大家隱約睇到底層嘅啤梨粒🍐🍐🍫🍫 啤梨同朱古力嘅配搭聽得多,但真係第一次試食, 估唔到又真係幾襯喎👍👍 最近牛油果大熱 ,唔知牛油果同朱古力又會有咩效果呢🥑🍫🥑🍫
homemade chocolate and pear cake
過期嘅朱古力味都幾突出,不過再dark少少就好啦。
呢日餐廳做緊特價推廣 "Add a side of cheese or fantasia salad with any purchase of a starter or panini"$45咋!
本來想食Caprese 但係我細妹冇我對cheese咁瘋狂,佢話panini 已經有cheese,試下其他嘢喇,點客沙律清新啲,Fantasia Salad 由$98減到$45, 好抵!
Fantasia salad
沙律菜同車厘茄樣樣都新鮮卜卜脆, 全部好清甜🌱🥗🥕 一食就知道係✈飛機✈空運過嚟㗎啦~
食完美食再行咗陣Lane Crawford, 我哋呢啲學生哥梗係消費唔起啦,但睇下都好滿足 ,就咁就過咗一個難忘嘅晚上, 親情可貴呀各位💖💖