2018-05-04
見附近開咗間日本野,餐牌有成20幾款丼,價錢唔貴,仲有新野喎,一於試吓。我地叫左兩個丼食,等吃期間周圍望吓先。廟街來說鋪位都唔算細,坐到20-30人左右。都有八成full 啦,似多係街坊客,亦不乏外國人,新店果然有點號召力。擺枱幾精緻,枱亦夠大張唔會迫。終於有得食了......北海道海膽雜錦魚生雙層爆丼 $ 138嘩!超爆丼呀!實物真係比餐牌吸引好多。大堆頭之餘仲要有兩層,真係好花時間去砌架!上層係雜錦魚生,全部都新鮮好味,剩係板海膽已經值回票價 ,出面食$40-$50 走唔甩啦!我用大片紫菜包左,食落真係超 good 呀!兩隻刺身蝦亦唔野少,好抵呀!下層係海膽汁蒟蒻麵 ,新野喎,仲有唔少青瓜絲,食落好清新!食完魚生丼,再戰另一個,蒲燒原條鰻魚雙層爆丼$148。同樣地,一見到已經好有滿足感了!佢堅係原條鰻魚上架,而下層亦係砌得靚靚的蒟蒻麵。用鰻魚配蒟蒻麵食都好得喎,一個肥美一個清淡,又一新食法。女侍應Service 很好,知我地 share 食會自動俾碗仔,每道菜式都詳細講解菜名同埋食法,非常有禮貌,超抵讚!平過食迴轉的價錢便已經食到魚生丼,抵到爛,我估好快會有排隊人潮了。
我地叫左兩個丼食,等吃期間周圍望吓先。
廟街來說鋪位都唔算細,坐到20-30人左右。
擺枱幾精緻,枱亦夠大張唔會迫。
終於有得食了......
北海道海膽雜錦魚生雙層爆丼 $ 138
嘩!超爆丼呀!實物真係比餐牌吸引好多。
大堆頭之餘仲要有兩層,真係好花時間去砌架!
上層係雜錦魚生,全部都新鮮好味,剩係板海膽已經值回票價 ,出面食$40-$50 走唔甩啦! 我用大片紫菜包左,食落真係超 good 呀!兩隻 刺身蝦亦唔野少,好抵呀!
下層係海膽汁蒟蒻麵 ,新野喎,仲有唔少青瓜絲,食落好清新!
食完魚生丼,再戰另一個,蒲燒原條鰻魚雙層爆丼$148。 同樣地,一見到已經好有滿足感了!佢堅係原條鰻魚上架,而下層亦係砌得靚靚的蒟蒻麵。用鰻魚配蒟蒻麵食都好得喎,一個肥美一個清淡,又一新食法。