2018-06-21
前幾晚同朋友去打邊爐, 見到呢間隱世嘅寶哥火鍋味館, 佢嘅入口係同地面酒鋪嘅一齊嘅, 行入去再上樓成個感覺都同嘈雜嘅酒樓打邊爐好唔同, 好有格調。上到去估唔到環境咁大咁舒適, 每個卡座都好寛敞, 裝飾都好優雅啱曬同朋友慢慢坐傾計。佢有$188, $238嘅兩款任食套餐揀。 分別在於個刺身拼盤會多啲款,同埋再包五款海鮮,美國特級封門牛柳同豬肉眼根。 雖然呢啲係冇得無限添加, 但好彩我哋揀咗貴啲嗰個,因為啲海鮮真係極級新鮮,加得抵! 任食嘅食物就兩個套餐都係包同一樣嘅,可以起嗰張食物紙上任揀任叫火鍋配料。 我哋揀咗湯底(椰子雞)之後,員工好快捷咁送上醬汁拼盤俾我自己哋調教。 跟餐嘅食物都好快送上枱,佢仲除咗幫我哋放隻雞落個湯底度,仲幫我哋落埋個豬肉眼根落去,因為要煮45分鐘先食得 。個刺身拼盤都好快咁上咗枱,睇落超級吸引。 值得欣賞嘅地方係服務唔單止快佢哋仲好有禮貌,每道餸都會介紹番係乜黎。個和牛刺身淨顏色已知新鮮,食落好嫩,好滑,每啖都感覺到佢的油份散出黎,比煮熟的和牛黎講,少一份肉味,但多一份香軟感;其他嘅刺身亦都係好鮮甜,無筋,好好味。 刺身每款每人一塊,食完真係好想再食, 可惜呢啲
封門牛柳
椰子雞湯底
豬肉眼筋
個和牛刺身淨顏色已知新鮮,食落好嫩,好滑,每啖都感覺到佢的油份散出黎,比煮熟的和牛黎講,少一份肉味,但多一份香軟感;其他嘅刺身亦都係好鮮甜,無筋,好好味。 刺身每款每人一塊,食完真係好想再食, 可惜呢啲係冇得再加嘅。
刺身拼盤
中途發生個笑話, 個員工上緊海鮮拼盤嘅時候,突然間跌咗件蟹落枱。 大家都睇到係唔關個員工事,隻碟佢揸得好平穩, 只係啲海鮮太新鮮,啲蟹脚仲旭緊,撐跌咗自己另一邊身落枱。😂 除左蟹之外,啲蝦都係識旭同鮑魚都識縮。
蟹,蝦,鮑魚咁新鮮,味道當然係好。蟹的size雖然細,但又甜仲有膏。拼盤上仲有蠔同埋脆鯇腩。估唔到都咁肥美鮮甜,個脆肉鯇好正,好脆,之後喺任食配料紙都見到都有,即刻encore!
海鮮拼盤
員工仲自動波箱上咗招牌三寶丸,美國特級天然封門牛柳(原來係牛脊對下的部位)同埋冷麵。仲問我地想飲咩,介紹我地有玉米茅根竹庶水(好清甜!),酸梅湯(朋友話好飲,夠酸),合桃汁,青島(大枝裝,夠冰凍!),喜力任飲。其實我唔覺意聽到啲員工對話,話竹庶水得番幾jar,要快啲煲。聽得出佢地每次唔會煲太多,都煲得好密,所以我都飲左幾杯。
玉米茅根竹蔗水
冷麵個汁比較少,唔太夠撈,所以個味道幾淡。封門牛肉,肉味濃,少油份。個三寶丸真係好好味,值得加招牌2個字係前面。每啖食落去係食得出用足料整,蝦丸墨丸彈牙,好濃味。豬肉丸扎實,食得出無溝粉。
招牌三寶丸
一路食椰子雞隻雞時,係任食配料到再點多啲其他嘢食。雞肉煮左咁多都唔老,肉質實淨。
點左牛封,我係第二度食過係叫牛白肉,質感爽,有香濃的牛油味;但唔識欣賞呢樣嘢嘅人,會覺得煮熟後係一片肥膏(其實質感都完全唔同!)。
仲點左美國肥牛,黑豚肉,東山山羊片,必試魚旦,菜類,encore脆肉鯇……朋友唔好内臟,否則一定試下生腸頭同杏汁白肺。
食完又一輪嘢,終於食得豬肉眼筋,食落味道同質感好特别,係豬味的牛筋!啖啖骨膠原擺入口,好爽!不過可能已經食飽左,覺得個豬肉眼筋有點太大舊,可能切細個size少少會無咁膩。
要讚一下個魚旦都幾唔錯,好想食埋牛筋丸同貢丸,但真是好飽。
總括黎講,我諗我食過咁多間打邊爐,呢間的丸類真係最出色的!海鮮新鮮到自己走落枱,員工好有禮貌,環境優雅唔嘈,值得再回來。