2018-06-20
又到左每個月同男朋友既紀念日,今次佢帶左我去喺中環蘭桂坊附近一間新開嘅餐廳食晚飯。餐廳環境好舒服,一邊係酒吧,一邊係蠔吧,兩樣野都分別對我同男朋友都好吸引!見到蠔吧既生蠔咁新鮮,我地當然忍唔住要嗌返幾隻黎食啦!當日總共有七隻蠔選擇。其實我哋雖然鍾意食蠔,但自問對蠔嘅認識都唔算深。好在店員都好細心,逐款蠔為我地推介,我哋最後揀咗四款,每樣兩隻。廚師係擺碟嘅時候,已經將生蠔嘅味道由淡至濃排列。而且亦配上四款醬汁,包括新鮮檸檬,紅酒醋,cocktail cause,同埋最特別嘅辣根,好似新鮮Wasabi咁,微辛,唔會好攻鼻之餘又可以增加刺激感。我自己就最鍾意第二淡味嘅Pacific Oyster,入口比較清新,海水味適中,帶點爽口,非常新鮮。男朋友就鍾意Scottish Rock,比較濃味厚身而且creamy。食完頭盤就當然到主菜,男朋友本身要左份肉眼扒,但店員問我地有冇興趣試下韓牛,我地就決定食喇。外層既燒烤紋令牛排變得好吸引,五成熟既內層仲保持到粉紅色,肉質好嫩。而且本身牛肉味已經好重好濃,唔需要什何醬汁都好好食!而我自己就要左份燒龍蝦,原隻龍蝦開邊燒,方便將龍蝦肉起出黎。表面十分香脆,
餐廳環境好舒服,一邊係酒吧,
而我自己就要左份燒龍蝦,原隻龍蝦開邊燒,方便將龍蝦肉起出黎。表面十分香脆,入面就好鮮甜彈牙,就咁加少少檸檬汁已經夠。
飲品方面,叫左一定數量既生蠔會有杯白酒送,而我自己就要左杯冇酒精既Ciao Bella。主要係一杯士多啤梨味既梳打,唔會有藥水味,入面仲有d青瓜,非常refreshing。
好滿意呢間餐廳呀!海鮮同肉類食材本身都好新鮮好高質,用左最簡單既烹調方式已經好好食。而且店員都好好傾,一齊交流下飲食心得好開心。埋單仲有coupon送,下次再黎先!