2019-07-08
自從去完日本返嚟就一直對於日本嘅嘢食念念不忘,今次依度餐廳嘅海鮮當下就滿足左我🤤呢度食緊飯前仲有麵豉湯任飲🥰========================蟹王丼 🦀 $238一上到枱已經俾佢嘅賣相吸引到,所有蟹肉魚子等等都好似多到要寫出嚟,真係未食先滿足🤭上面鋪得最滿嘅係拆左殼一絲絲鮮甜嘅松葉蟹肉💕上邊仲有大量咬落爆汁了嘅三文魚籽同細細粒嘅蟹籽,唔單止令到當飯嘅口感層次豐富左,食多啲用醋調味過後嘅飯口味都冇咁單一🤘🏻所有蟹肉等等味道都好鮮甜唔會有腥味,每款都甚為高質🤤不過有一道美中不足係個人覺得炙過嘅海膽嘅味道偏鹹,仔細一問店員原來係因為佢選用咗較重口味嘅加拿大海膽,所以味道就會偏鹹一啲🧐========================漁吉特選丼 $188作為選擇困難症嘅分子之一就啱晒你啦,事關平時去壽司店食得出嘅常見魚生好多都可以係依個丼飯入邊搵到🐵一片片海水鮮味頗足嘅刺身例如比目魚、三文魚、鮮魚、油甘魚同帆立貝等等都可以係入邊搵到🤓魚生嘅用料新鮮而且又份量勁多❤️個人對於長條型外型震撼嘅星鰻真係情有獨鍾🥰雖然星鰻比起鰻魚嘅魚肉冇咁肥美稍為瘦啲,但係稍為炙燒左嘅星鰻淋上少少甜甜地嘅燒
蟹王丼 🦀 $238
漁吉特選丼 $188
作為選擇困難症嘅分子之一就啱晒你啦,事關平時去壽司店食得出嘅常見魚生好多都可以係依個丼飯入邊搵到🐵一片片海水鮮味頗足嘅刺身例如比目魚、三文魚、鮮魚、油甘魚同帆立貝等等都可以係入邊搵到🤓魚生嘅用料新鮮而且又份量勁多❤️個人對於長條型外型震撼嘅星鰻真係情有獨鍾🥰雖然星鰻比起鰻魚嘅魚肉冇咁肥美稍為瘦啲,但係稍為炙燒左嘅星鰻淋上少少甜甜地嘅燒汁,醬汁嘅濃香加左少少焦香味,而且又唔會食到好多魚骨真係冇得彈🤪赤蝦有粒口感爽甜肉質亦幾彈牙🦐櫻花魷魚則食落煙韌有咬口🦑
海膽天婦羅🍤 $88
第一次試一種咁特別嘅天婦羅,作為海膽迷點可以唔試吓呢🤤呢個天婦羅內海膽嘅味比丼飯入邊嘅味道淡啲🍤頭幾啖食落去佢嘅天婦羅炸皮同埋紫菜嘅味道就比較搶戲,食到後期先至食到海膽味鹹香味,不過的確係創意之作😋
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
九龍城衙前圍道84號地下A舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食