2019-08-29 14 views
個人黎講好鍾意食海鮮,今次就去食蒸海鮮,我地嗌咗個海鮮餐再追加招牌黑松露蒸蛋~上面蒸海鮮,個底就可以自選粥底定湯底,我地就揀咗龍利葉蘋果雪梨雞腳排骨湯,湯料真係好足料先黎招牌黑松露蒸蛋,先蒸幾分鐘,蒸好再落黑松露係面,食落真係超滑,平時雖然唔太好黑松露,但配蒸蛋食就覺得好香好夾!正!沙包蜆、鮑魚蜆冇沙,仲食到陣鮮味!鮑魚仲配埋個人好鍾意食嘅蟲草花,既彈口又爽口!yum!海中蝦雖然唔係好大隻,但好鮮甜!元貝元貝大粒厚肉,仲有粉絲墊底,吸收晒元貝嘅鮮味,正!美國桶蠔脹卜卜、好肥美!薑蔥蒸魷魚 & 金銀蒜蒸勝瓜魷魚爽口,仲有豆卜吸收咗魷魚嘅精華!勝瓜好香蒜味,成功掩蓋咗勝瓜果黎泥味手刴豬肉丸及黑魚丸好彈牙、爽口,真係食得出係手刴!食完所有海鮮就可以飲埋個湯喇,加埋海鮮嘅精華,個湯真係鮮甜到不得了,連啲排骨都好好味,啲肉唔會好老,但如果啲雞腳可以再煲淋多少少就更加正喇!總括黎講所有海鮮都好新鮮,仲有專人幫手蒸,唔會驚overcook咗影響口感同味道!雖然份量看似唔係話好多,但飲埋個湯就岩岩好,岩晒鍾意食海鮮嘅我,會再encore!

沙包蜆、鮑魚

海中蝦
雖然唔係好大隻,但好鮮甜!

元貝
元貝大粒厚肉,仲有粉絲墊底,吸收晒元貝嘅鮮味,正!

美國桶蠔
脹卜卜、好肥美!

薑蔥蒸魷魚 & 金銀蒜蒸勝瓜
魷魚爽口,仲有豆卜吸收咗魷魚嘅精華!
勝瓜好香蒜味,成功掩蓋咗勝瓜果黎泥味

手刴豬肉丸及黑魚丸
好彈牙、爽口,真係食得出係手刴!

Type of Meal
Dinner