2017-12-14 254 views
臨緊Xmas, 提早少少同老公慶祝下以往慶祝多數去食酒店buffet, 貪佢多海鮮冷盤, 但海鮮種類去來去去都係個幾款, 蟹腳, 翡翠螺, 蝦, 亦唔一定有生蠔今次慶祝決定換一換形式, 搵到呢間主打食海鮮既, 亦有熱食, 係TST 利時附近, 夠方便餐廳寧靜舒適, 裝修有格調, 播放住輕快的英文歌海盤拼盤, 可以揀選menu 上既組合, 或者自選我覺得menu 既生蠔品種比見開既多想食最新鮮海鮮, 最好交俾餐廳揀是日最新鮮品種我地要一打生蠔, 車厘蜆, 赤貝, 深海龍蝦, 麵包蟹我地既海鮮拼盤非常豐富搶眼, 霸氣十足擺放係鐵架上, 下面可以放海鮮殼侍應逐一介紹生蠔品種, 由最淡味開始食到濃味, 包括Honey point, Lambert, Majestic, La Perie Noire, Eske, Fine de Claire Vertes鹹味,鮮味, 金屬味各有不同亦有提供cocktail Sauce, 檸檬, 芥辣豉油, 但其實新鮮生蠔, 最好咩都唔落就咁食佢既原汁原味侍應仲教我地食埋生蠔入面帶子, 用力連蠔起係六款不同國家既生蠔,  Majestic, Eske 呢兩款爽脆
臨緊Xmas, 提早少少同老公慶祝下

餐廳寧靜舒適, 裝修有格調, 播放住輕快的英文歌

海盤拼盤, 可以揀選menu 上既組合, 或者自選
我覺得menu 既生蠔品種比見開既多

想食最新鮮海鮮, 最好交俾餐廳揀是日最新鮮品種
我地要一打生蠔, 車厘蜆, 赤貝, 深海龍蝦, 麵包蟹

我地既海鮮拼盤非常豐富搶眼, 霸氣十足
擺放係鐵架上, 下面可以放海鮮殼

鹹味,鮮味, 金屬味各有不同

侍應仲教我地食埋生蠔入面帶子, 用力連蠔起

係六款不同國家既生蠔,  Majestic, Eske 呢兩款爽脆口感, 入口滑溜,帶清新海水味最得我歡心

車厘蜆 Cherry Stone 唔係成日見, 係第一次食到
大大粒加上肉質爽脆, 肉質結實, 質鮮味濃, 味道獨特, 吃到尾聲滲出甘甜味, 滋味無窮
車厘蜆 Cherry Stone

赤貝刺身外表呈燈紅色, 色澤亮麗, 海水加鮮甜味, 帶有獨特的濃厚海洋氣息, 口感外層爽脆, 貝肉細嫩
赤貝

深海龍蝦仔, 大眼可愛, 肉質粉嫩透白, 爽口細膩, 係我食過最好食既蝦刺身
深海龍蝦

來自法國既膏蟹 - 麵包蟹
蟹膏特多, 係我食過最多膏既蟹, 多到封滿整個蟹蓋, 廚師已經好細心咁刮出整個蟹蓋的蟹膏, 多到驚人, 膽固醇肯定要超標了
蟹膏味道不太濃, 但有種獨特香味, 好似海膽咁甘香軟滑, 令人愛不措手
蟹肉唔多, 蟹身和蟹鉗的肉都好飽滿結實
法國膏蟹

食完海鮮拼盤, 絕對唔夠飽, 當係熱身, 要再加熱食

清酒煮藍青口湯, 用酒配藍青口簡直係絕配,  清酒既米香帶出青口既鮮味
清酒煮藍青口湯

焗西班牙黑毛豬扒
賣相好得, 飼養黑毛豬肉以橡果為主, 所以帶有獨特味道, 味道濃郁, 肉質鮮嫩, 加上松露沙律醬, 香氣四溢, 又唔會蓋過黑毛豬本身味道
焗西班牙黑毛豬扒

最後要左個非洲大蝦意大利飯, 原隻大蝦, 蝦頭蝦尾分別擺效, 擺盤精美, 色香味俱全
蝦肉切小件, 肉質新鮮香甜
而意大利飯軟腍, 味道濃郁, 口感creamy
非洲大蝦意大利飯

總括黎講, 除左海鮮新鮮外, 而且熟食都好有水準
Type of Meal
Dinner