2020-03-22 2358 views
安格斯肉眼扒 伴 沙律配自家制海蔥汁$298菘露白汁蟹肉意大利飯(大) $318Platter係散叫既,包括24隻廚師推介生蠔$7182隻赤貝$78/隻2隻地中海紅蝦$88/隻2隻紐西蘭深海小龍蝦$88/隻4隻北海道帶子$38/隻1板加拿大海膽$268/板1隻車厘蜆$48/隻生蠔:新鮮,掂佢邊邊仲識郁,乾淨,而且無被過度沖洗,保留到海水味赤貝及帶子:新鮮、鮮甜好味地中海紅蝦:店員推介即管一試,好少見到既品種,品道比一般蝦味濃非常之多,彈牙鮮甜紐西蘭深海小龍蝦:店員推介,非常甜,但近似大既牡丹蝦,無特別驚喜加拿大海膽:大大舊,味道濃郁鮮甜仲有口感,超好味車厘蜆:新鮮但個人一般,好腥,怕腥既人慎選 安格斯肉眼扒 伴 沙律配自家制海蔥汁:個精髓係個汁度,好入味,出面未食過呢個味道,好味值得試菘露白汁蟹肉意大利飯:有水準,菘露香係基本,但做到意大利飯既重點,少少咬口,唔會過生唔會過熟
安格斯肉眼扒 伴 沙律配自家制海蔥汁$298
菘露白汁蟹肉意大利飯(大) $318
Platter係散叫既,包括
24隻廚師推介生蠔$718
2隻赤貝$78/隻
2隻地中海紅蝦$88/隻
2隻紐西蘭深海小龍蝦$88/隻
4隻北海道帶子$38/隻
1板加拿大海膽$268/板
1隻車厘蜆$48/隻

赤貝及帶子:新鮮、鮮甜好味

加拿大海膽:大大舊,味道濃郁鮮甜仲有口感,超好味

車厘蜆:新鮮但個人一般,好腥,怕腥既人慎選

2019-11-07 1034 views
特別節日當然要搵番間特別餐廳,唔係點叫做大方得體,來了蠔灣Oyster Cove就知道沒有錯來。店內裝潢簡單,但就有著型格的氣息,環境已經攞哂分。(身邊*個個都好滿意)一係*唔豪,豪得就蠔番一盤佢。龍蝦盛宴套餐都非常吸引。先來頭盤,一來到時,殺哂!甚有氣派。12隻蠔(6款各2隻)、北海道帶子、北海道赤貝、馬糞海膽、龍蝦刺身、地中海紅蝦。北海道赤貝新鮮爽脆;北海道帶子大粒之餘,鮮甜美味。地中海紅蝦爽嫩鮮甜,蝦頭中的膏更是非常濃郁。分別點了6款生蠔:全部生蠔即叫即開,保證新鮮。因不太懂選擇,都請店員為我選6款當日新鮮推介的。生蠔渾圓飽滿,入口清新還帶點海水味,口感更是水綿密微甜且爽滑,非常鮮甜!一整板的海膽真令人流哂口水,其味道鮮甜,入口即溶,軟滑細緻,認真Creamy。配上香脆的紫菜進食,海膽中的鹹鮮味更加突出。龍蝦刺身結實彈牙,清甜爽脆,沾上少許山葵和醬油,更添鮮美。龍蝦湯龍蝦味湯質感濃稠,啖啖充滿鮮味,配上新鮮龍蝦口感豐富, 鮮味無窮。法式鵝肝多士香煎後的鵝肝份量十足,入口即溶而幼滑,且油脂爆棚,配上香脆的小多士,口感更豐富,又不會覺得太膩。燴龍蝦意粉意粉充滿著龍蝦的香味,而且很貼心

一係*唔豪,豪得就蠔番一盤佢。

龍蝦盛宴套餐都非常吸引。

先來頭盤,一來到時,殺哂!甚有氣派。
12隻蠔(6款各2隻)、北海道帶子、北海道赤貝、
馬糞海膽、龍蝦刺身、地中海紅蝦。

北海道赤貝新鮮爽脆;
北海道帶子大粒之餘,鮮甜美味。
地中海紅蝦爽嫩鮮甜,蝦頭中的膏更是非常濃郁。

分別點了6款生蠔:
全部生蠔即叫即開,保證新鮮。
因不太懂選擇,都請店員為我選6款當日新鮮推介的。

配上香脆的紫菜進食,海膽中的鹹鮮味更加突出。

龍蝦刺身
結實彈牙,清甜爽脆,沾上少許山葵和醬油,更添鮮美。

龍蝦湯

法式鵝肝多士

燴龍蝦意粉
意粉充滿著龍蝦的香味,而且很貼心的已拆了龍蝦殼(更可看到整隻龍蝦鉗😝)

龍蝦肉質爽口,彈牙且結實的龍蝦,配埋意粉一同吃更creamy,更出色。
2019-11-03 831 views
今日book了12pm,為的是要試吓佢嘅半自助午餐。這個半自助午餐不用加一服務費,包任食沙律菜丶水果及餐湯任飲。今日的餐湯有兩款:忌廉蘑菇湯及蕃茄甘荀湯。兩款餐湯也很濃很好味!我還飲了共四碗呢!主菜,我地就叫了B,松露什菌意大利飯及H,Oyster Cove龍蝦意粉。最後,order了雜莓及番石榴果汁作結。一句講晒,Oyster Cove半自助午餐扺食,另外佢嘅食物及飲品也水凖高,及食完後大家也不感到口乾。抵讚👍🏻👍🏻👍🏻我地會再encore及去試埋佢嘅dinner~~~
今日book了12pm,為的是要試吓佢嘅半自助午餐。
今日的餐湯有兩款:忌廉蘑菇湯及蕃茄甘荀湯。
及H,Oyster Cove龍蝦意粉。
最後,order了雜莓及番石榴果汁作結。

2019-11-03
Type of Meal
Lunch
  • Oyster  Cove 龍蝦意粉
2019-10-30 1617 views
位於尖沙咀嘉蘭圍有一間隱世蠔店 ,每次經過都見到客人爆滿, 今晚和朋友預先預約,七點多去到已經滿滿人了餐廳主打不同新鮮海鮮,當然生蠔是最出名,所以我們點了一個海鮮拼盤 ,生蠔是主角不可小,半打生蠔包括Honey point /South Africa Rock/Coffin Bay /Majestic n2 /Gillardeau n0 & St Vaast. 店員建議順時針方向品嚐, 可以品嘗到由淡至濃的生蠔真鮮味Honey point 來自美國,雖然是最迷你 但味道清甜South Africa Rock 來自南非, 肉色偏牛奶白,海水味不太重,鹹甜適中 .Coffin Bay來自南澳, 澳洲蠔來說是比較大隻的,又肥又甜,肉質爽口Majestic n2和Gillardeau n0 都是來自法國最頂級別,手掌般大, 蠔肉肥美結實有彈性,口感爽脆鮮甜, 海水味柔和濃烈追求肉質感的朋友,法國蠔最適合不過St Vaast 同樣是來自法國, 海水味重,蠔裙邊爽口, 口腔留有甘甜味 非常獨特韓國海膽跟紫菜一起上,非常新鮮一點腥味也沒有北海道大大粒帶子,每隻切半都非常之有質感 龍蝦肉刺身上也是非常

Honey point 來自美國,雖然是最迷你 但味道清甜

追求肉質感的朋友,法國蠔最適合不過

韓國海膽跟紫菜一起上,非常新鮮一點腥味也沒有

北海道大大粒帶子,每隻切半都非常之有質感 龍蝦肉刺身上也是非常新鮮

兩客龍蝦湯一上枱已經散發著濃濃的龍蝦湯香味 ,飲落味道濃郁,真材實料 ,還有幾粒大蝦肉可以咀嚼品嚐。

再來是一碟用龍蝦肉泡製的炒意粉,炒得非常之乾身柔軟,淋度適中,最重要是雖然 用上忌廉洋蔥汁蛋,但也不會油膩感,分量兩個人剛剛好。

Type of Meal
Dinner
2019-10-29 430 views
除左去酒店食buffet可以嘆生蠔,其實食蠔專門店更加可以食到唔同品種產地既蠔。入到蠔灣,坐底睇下有咩好食先。Seafood platter 有6款生蠔,龍蝦刺身,馬糞海膽,赤貝。食seafood 都有次序,首先食左龍蝦刺身先,肉厚而有彈性,咬落爽口唔糊口,清甜既龍蝦肉!赤貝,食落係索索聲,好新鮮爽脆既口感。馬糞海膽,我本身唔係太食海膽,有少少怕個口感同濃烈既味道,呢個竟然係好鮮,甘甘地既味,配埋紫菜夾住食,仲好食!Honey Point 體型較細,不過佢爽口清新既口感,係好難忘既。South Africa Rock 最常食,修長既身形,清淡而帶有少許海水味。Gillardeau係經常得獎既品種,creamy 得黎巨大而肉厚,海水咸味同甜味平均,味道留係口腔餘韻多一倍。鵝肝果醬多士,煎得外脆內juicy 既鵝肝,放係甜甜地既果醬上面,中和左油膩感,脆卜卜既多士,令成個口感level up!龍蝦set 係三食,第二食,就係呢個龍蝦湯,飲到龍蝦既鮮味,個湯好creamy,仲有龍蝦肉!龍蝦意粉,意粉啱啱好掛上忌廉汁,唔太漏,龍蝦去殼,咬落啖啖肉,正!
入到蠔灣,坐底睇下有咩好食先。

赤貝,食落係索索聲,好新鮮爽脆既口感。

2019-10-29 148 views
今日出咗糧,一於今晚食蠔d,一向勁鍾意食生蠔,有朋友介紹話呢間d蠔品種多又新鮮,於是今晚就去試吓。都唔難搵,喺利時隔離,一入門口即刻有店員安排座位同介紹同今日有咩special比我地,我地d蠔由店員發板,再自己加其他野食。店員介紹我地食6款蠔,由順時針開始食,由淡味食到濃味,每款蠔都勁新鮮完全唔腥,即開生蠔係唔同d,完全唔使點醬同加檸檬汁,可以食到佢嘅原味同鮮甜。我地再叫咗個龍蝦set,都幾抵,有龍蝦刺身、龍蝦湯同龍蝦意粉,d龍蝦刺身爽口彈牙鮮甜,個湯勁濃郁嘅龍蝦味,入面仲加咗龍蝦肉去煮,而龍蝦意粉都有勁多龍蝦肉,個意粉冇overcook仲好煙韌彈牙,意粉個汁都好creamy,呢個餐非常唔錯。仲有叫咗帶子刺身,勁厚肉,係大size嘅帶子刺身,食落好鮮甜,刀背蜆爽口重海水味,另外叫咗地中海紅蝦,呢款蝦真係勁好食,個肉質勁鮮甜爽口彈牙,好濃蝦味,個蝦頭嘅膏勁正,甜過其他種類嘅蝦好多,必點。焗西班牙黑毛豬排配松露忌廉汁,個黑毛豬勁juice,完全唔鞋,豬排上面仲有好多松露粒粒,配埋忌廉汁一齊食,唔錯。

2019-10-23 160 views
因為有值得慶祝既事,決定豪食一下食生蠔😋Seafood platter好多款任君選擇~我地選了智利和法國生蠔、Cherry Stone Clam、紅蝦、帶子和海膽,超豐富!全部用料都非常新鮮👍個人最喜歡紅蝦!蝦肉勁鮮甜又爽口,而且蝦頭入面勁多蝦膏,正!除左蠔,d主食都好味都不得了!安格斯肉眼扒伴沙律配自家製洋蔥汁($298)肉眼扒我們點了五成熟,上桌時已香氣四溢聞到香濃的洋蔥味,牛扒肉質鮮嫩腍滑,配上新鮮蔬菜沙律,好味而不膩!非洲虎蝦蕃茄汁意大利飯($318)非洲虎蝦番茄汁意大利飯賣相超吸引,意大利飯軟硬度適中,飯粒有口感,鮮甜爽脆的虎蝦肉配上惹味的番茄醬汁,真是色香味俱全!
因為有值得慶祝既事,決定豪食一下食生蠔😋
Seafood platter

除左蠔,d主食都好味都不得了!

安格斯肉眼扒伴沙律配自家製洋蔥汁($298)

非洲虎蝦蕃茄汁意大利飯($318)
2019-10-23 106 views
因為我家媽咪超愛食海鮮,聽聞這間位於尖沙咀嘉蘭圍的’Oyster Cove’的海鮮platter超新鮮,所以今晚決定與家人豪一豪!餐廳裝修雅致,配上柔和的背景音樂,感覺舒適!Seafood platter慕名而來,當然先點了出名的seafood platter!海鮮拼盤上桌賣相漂亮,店員說海鮮是新鮮運到。拼盤包括智利和法國生蠔、Cherry Stone Clam,地中海紅蝦、北海道帶子和加拿大海膽,店員細心地介紹海鮮品種並建議我們由較味淡的開始順序吃,首先是智利的Montt, 𧐢身飽滿肥美,口感不錯!跟着是法國的Majestic No.2, 這款𧐢海水味較重,鮮甜美味!跟着吃的大蜆也肥美肉厚,原汁原味,鮮美無比!北海道帶子當然也肉厚鮮甜!地中海紅蝦蝦肉鮮脆,蝦頭內充滿蝦膏,滿口鮮甜!最後吃鮮甜肥美的海膽,口感綿滑,鮮味無比,裹上香脆的紫菜,令人一再回味!燴龍蝦忌廉意粉意粉煮得恰到好處,爽口彈牙,配上creamy的忌廉醬汁,濃濃的牛油味與鮮甜的龍蝦是絕配!

餐廳裝修雅致,配上柔和的背景音樂,感覺舒適!

Seafood platter

燴龍蝦忌廉意粉

2019-10-22 103 views
幾個朋友同我慶祝生日想黎呢間餐廳食呢個海鮮拼盤好耐啦我覺得價錢相宜店員好專業咁介紹番唔同既海鮮,同埋了解我地想食咩最後我地叫左一打生蠔、兩隻西班牙紅蝦、赤貝、北海道帆立貝左上角開始既Chile Montt, Virginica, coffin bay,Lambert, Majestic, la perie noire味道由淡到濃開始,層次感,有啲口感較creamy,生蠔肉質肥美充滿海水味之前係其他餐廳試過西班牙紅蝦,個蝦頭有好多膏,味道香甜,唔腥嫁,口感無赤蝦個d咁彈牙超驚喜既赤貝,估唔到係好新鮮,又爽口原來新鮮既赤貝都係帶點鮮甜唔洗點豉油已經好好食帶子厚身而鮮甜好快食哂😬濃厚既龍蝦湯龍蝦同蝦既精華都係個湯度,啖啖都係龍蝦味仲有好多龍蝦肉嫁令人飲完又想飲呀安格斯肉眼扒牛扒上面鋪滿惹味既洋蔥碎牛扒啖啖肉,肉味濃,不過如果洋蔥碎放喺另一邊就會更加好啦呢個係龍蝦意粉龍蝦肉好多架,肉質彈牙,份量唔吝嗇而且扁龍粉好有咬口掛滿忌廉汁,不過食得太多就會覺得有少少油膩但係整體來講個味道係唔錯嘅
幾個朋友同我慶祝生日
想黎呢間餐廳食呢個海鮮拼盤好耐啦
我覺得價錢相宜
店員好專業咁介紹番唔同既海鮮,同埋了解我地想食咩

最後我地叫左一打生蠔、兩隻西班牙紅蝦、赤貝、北海道帆立貝

超驚喜既赤貝,估唔到係好新鮮,又爽口
原來新鮮既赤貝都係帶點鮮甜
唔洗點豉油已經好好食

帶子厚身而鮮甜
好快食哂😬

濃厚既龍蝦湯
龍蝦同蝦既精華都係個湯度,啖啖都係龍蝦味
仲有好多龍蝦肉嫁
令人飲完又想飲呀

安格斯肉眼扒
牛扒上面鋪滿惹味既洋蔥碎
牛扒啖啖肉,肉味濃,不過如果洋蔥碎放喺另一邊就會更加好啦

呢個係龍蝦意粉
龍蝦肉好多架,肉質彈牙,份量唔吝嗇
而且扁龍粉好有咬口
掛滿忌廉汁,不過食得太多就會覺得有少少油膩
但係整體來講個味道係唔錯嘅

• 地中海紅蝦
  • 龍蝦湯
  • 海鮮拼盤
  • 燴龍蝦意粉
  • 生蠔
  • 北海道赤貝
2019-10-21 112 views
星期日去到尖沙咀度度都要等位經過oyster cove竟然唔洗等位唔想再搵其他 即刻入去今日有半自助午餐食都係d pasta果d又有risotto 雖然我都有d想食truffle risotto不過最後都係揀左clams pasta至於佢地個任食沙律同餐湯餐湯就有忌廉蘑菇湯同芝士粟米湯忌廉蘑菇湯好多蘑菇多到無乜忌廉飲到咁滯😂芝士粟米湯就正正常常個人比較喜歡蘑菇湯然後個沙律都係有d菜,好多款嘅汁,仲有哈密瓜同菠蘿正常貨式無特別到主菜喇!係蒜香紐西蘭托托蜆意粉有3大隻蜆!個意粉係扁意粉d汁係白汁老實說係好好味嘅!不過有d漏😅對比個任食沙律同湯,品質係高好多好多最後個餐飲就叫左凍飲,雖然係普通咖啡茶,不過就要加$7,抵就真係唔係幾抵喇不過總括黎講晌尖沙咀食個半自助午餐性價比真係幾高嘅最後想講一講服務樓面得一個人雖然佢已經好努力做笑容亦都100分不過同一時間有幾枱客佢就handle唔到呢方面可以改進一下可以安排左客人就坐先再入機落單可以用紙寫低客人要咩而唔係齋靠記
星期日去到尖沙咀

忌廉蘑菇湯好多蘑菇多到無乜忌廉飲到咁滯😂
芝士粟米湯就正正常常
個人比較喜歡蘑菇湯

然後個沙律
都係有d菜,好多款嘅汁,仲有哈密瓜同菠蘿
正常貨式無特別

到主菜喇!
係蒜香紐西蘭托托蜆意粉
有3大隻蜆!
個意粉係扁意粉
d汁係白汁
老實說係好好味嘅!不過有d漏😅
對比個任食沙律同湯,品質係高好多好多

不過總括黎講晌尖沙咀食個半自助午餐性價比真係幾高嘅

可以用紙寫低客人要咩而唔係齋靠記
蒜香紐西蘭托托蜆意粉
蒜香紐西蘭托托蜆意粉
2019-10-19 125 views
朋友今日帶左我去蠔吧食晚餐,佢話呢度啲生蠔幾抵食我地頭盤先叫左一打法國生蠔,兩隻北海道帶子刺身,一板海兩膽,兩隻地中海紅蝦同埋兩隻Cherry Stone Clam我蠔我地叫店員幫我地揀啲時令既生蠔,咁佢就揀左六款每樣兩隻,店員亦有提醒我地要順次序食,先可以品嚐到生蠔既味道。主食方面,我地點左一個小食,兩個main courseParma Ham Scallop Toasts($198)用Parma Ham 包住帶子,令帶子既口感變得豐富,有驚喜黑毛豬扒拌沙律($298)呢個豬扒煮得夠哂淋,口感軟熟。側邊位有少少肥,但配埋沙律食中和返又幾唔錯!非洲虎蝦 Risotto($318)呢個蝦意大利飯係必食!!好多餐廳既意大利飯都煮得唔好食!但呢度係好好味!意大利飯既口感比正宗既軟少少,適合香港人口味之餘又唔好太淋太爛!另外醬汁同飯好夾!唯一要挑剔既就係蝦肉煮得有少少過火。
朋友今日帶左我去蠔吧食晚餐,佢話呢度啲生蠔幾抵食

主食方面,我地點左一個小食,兩個main course

黑毛豬扒拌沙律($298)

非洲虎蝦 Risotto($318)

• 非洲虎蝦意大利飯
2019-10-19 739 views
今日放工,老公約了我到尖沙咀吃飯。他知道我喜歡吃蠔,他說這裏有一間吃蠔不錯的餐廳,於是就帶我去。餐廳環境不錯,顏色以黑白色作為色調,木的桌子及椅子,西式的裝修,現代感卻帶點懷舊。餐牌選擇有很多,老公發板先來一個海鮮拼盤,有一打生蠔及刺身。職員為我們推介了六款生蠔,有法國的,有其他國家的,它們分別是Chile Montt,Coffin Bay,Lambert n2,Majestic n1,Gillardeau n0及La perie noire。食蠔當然由最淡開始,最尾亦是至濃。每款生蠔都各具特式,入口新鮮,肥美,很有海水的味道。口感方面,有些比較creamy,層次感十足。我比較喜歡吃原汁原味,只要加了幾滴檸檬汁就可以吃到原本的味道,這盤生蠔我超like。刺身方面,分別是來自北海道的赤貝及帶子,地中海紅蝦及馬糞海膽。每款刺身都非常新鮮,赤貝及地中海紅蝦爽口,帶子口感柔軟,蝦頭的蝦膏及剌身是鮮甜的。馬糞海膽是整板上,入口甜甜的,質感creamy,真的是新鮮好食。老公知道我喜歡吃牛扒,於是就點了安格斯肉眼扒伴沙律配自家制洋蔥汁。牛扒上面鋪滿了洋蔥,牛扒的樣子以為過熟,但切開時剛剛好,是我們點

老公知道我喜歡吃牛扒,於是就點了安格斯肉眼扒伴沙律配自家制洋蔥汁。牛扒上面鋪滿了洋蔥,牛扒的樣子以為過熟,但切開時剛剛好,是我們點的五成熟。洋蔥炒得非常香,入口味道甜甜。牛扒厚薄適中,口感剛好,不會過硬或過軟。 這個自家制的洋蔥汁味道不錯,牛扒及沙律吸收了洋蔥汁的味道,入口甜甜的,很入味,好味。
老公說不吃飯是不會飽的,所以他點了非洲虎蝦番茄汁意大利飯。意大利飯軟硬剛好,裏面有洋蔥,青椒及車厘茄。非洲虎蝦很大隻,廚師已將它起肉,混在意大利飯一起煮,蝦肉吸收了番茄汁,食落爽口,整體味道酸酸甜甜,有很重的番茄汁味道,好好味。
2019-10-17
2019-10-16 662 views
《人間美食@蠔灣》牡蠣別名蚝,生吃牡蠣是很多國家的傳統,據說可以提高男性功能,歐洲人稱之為「海洋的牛奶」。今次專門約了剛退休的光老師,吃一頓人間美食⇒蠔宴,為了可以賀他光榮引退,特意請他吃這餐。光老師是我的啓蒙老師,教曉我很多人生道理,是他第一人打通我任督二脈,學會發問及問為何才可以找到知識真蹄!這間蠔灣,位於尖沙咀的一角,絶對有被忽略之嫌,與光老師坐下,已見到有兩臺客人臺上放了一大盤蠔宴,極盡派頭及luxury 感,如到了杜拜帆船酒店吃晚餐般……侍應為我們一一介紹所有蠔來產地及口感分類,最後,我們叫了侍應口中推介的蠔盤。侍應向我們介紹如何吃法,先由這邊先吃,由澳洲的coffin bay (淡味)再到最後的法國Belon(濃味),吃完足足一圈,細心介紹有次序有方向有因由的吃序,由淡到濃的嚐吃旅程。如果愛鮮味多點的人可以叫愛爾蘭及智利生蠔因為沒有非常厚身的蠔味但卻帶出清甜的鮮味口感清新得很這個拼盤可以帶出不同生蠔的鮮味又清到濃,讓吃蠔的新手也可以吃出不同生蠔的特色。之後,叫了兩碗龍蝦湯,超濃的啡紅龍蝦湯,很惹味,也有白白的龍蝦肉暢游中,龍蝦湯有龍蝦,即是菠蘿包有菠蘿,無奇不有!再叫了一碟
《人間美食@蠔灣》
如果愛鮮味多點的人
可以叫愛爾蘭及智利生蠔
因為沒有非常厚身的蠔味
但卻帶出清甜的鮮味
口感清新得很
再叫了一碟龍蝦扁意粉,好味到孝感洞天,香草與牛油已散融於扁意粉中,好香濃,creamy十足,引誘度簡直傾國傾成!
光老師表示下月的結婚週年必會到來,與太太一起蠔一蠔,之後晚上便可以追遂人生夢了!
2019-10-13 103 views
在尖沙咀嘉蘭圍oyster cove既野唔錯!當然最主打食即開生蠔啦!menu都有過20既生蠔選擇,我地就叫左sea food platter選自己喜歡吃的,選擇了honey point, chile montt, lambert, majestic, gillardeau, la perie noire6款,都是比較吃法國蠔,蠔既帶子位必定要食,亦是精華所在!整體所有蠔都鮮甜,還是 gillardeau是我的最愛,夠大隻,肉厚又夠creamy爽口!必叫的!地中海紅蝦亦不得不提,比較少地方可以食再!!蝦頭位置絕不能錯過!蠔膏超鮮味唔會腥,肉質又爽彈!而馬糞海膽我地都叫左一板!好香又夠鮮甜,好正。香煎鵝肝多士都係好正,多士已經塗上自家制酸汁,鵝肝煎到外脆內軟,一件一口!! 唔會有油膩感覺。連續食2件都唔膩!安格斯肉眼扒,已經切件塗上醬汁,醬汁亦是自家制的!超惹味,更將牛香帶出,亦都係食極都唔停。虎蝦意大利飯,微辣超惹味香口!蝦肉切粒好爽口,非常欣賞滿足既一餐

唔會有油膩感覺。連續食2件都唔膩!

2019-10-07 126 views
如果唔係女朋友想食生蠔我都沒留意這家店,才驚覺美食就在旁邊。餐廳好貼心既每張枱面都放咗一個金屬架,下層預先放咗個骨碟,可以俾客人放海鮮殼,而上層留空用嚟放海鮮盤。今次2個人叫左海鮮拼盤,可以有不同既海鮮自由組合,可以依照自己喜好泥組成獨一無二既海鮮拼盤叫左個海鮮拼盤,海鮮拼盤真是非常吸引!首先當然是先食蠔啦!海鮮被精心逐一擺放在冰上,碎冰下面埋咗個燈泡,令海鮮盤份外明亮特別靚,客人可以睇清楚上面嘅海鮮,未食已經興奮呀。 店員仲溫馨提示生蠔由檸檬位開始順時針咁食,因為佢哋已經將味道由淡至濃排好,好貼心。除咗檸檬汁,仲有3種醬汁任你點,生蠔肥美飽滿,裙邊爽身,味道較清淡食耐左後續海水味變重及開始有淡淡礦物味,蠔味十足。牡丹蝦蝦肉肥美,爽脆彈牙甘甜鮮味,帶子刺身大大隻一開二,鮮味爽甜,好味。韓國馬冀海膽,口感綿密細腻,入口即溶,非常非常鮮甜,配埋鬆脆的紫菜一起吃,咸和鮮,脆和綿,層次和口感都非常豐富,齒頰留香。我更鍾意原汁原味咁品嘗海膽嘅鮮甜西班牙黑毛豬配黑松露汁主食我地叫左西班牙黑毛豬,入口香嫩無比最重要燒得極香口,肉質粉嫩驚喜,黑松露汁帶出肉味完美食左個好美好晚晚餐——📧 Email:

西班牙黑毛豬配黑松露汁

完美食左個好美好晚晚餐

——
📧 Email:   liukahin@gmail.com
———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #蠔灣