2017-03-11 729 views
呢排公司有較多麻煩事, 所以同朋友找個地方發洩一下, 就揀左公司附近既京都廣場, 成楝大廈多數為食肆, 揀左8樓火鍋店, 因為夠新夠大 , 可以大飽口福。人流不多, 環境睇上去頗新, 坐落亦好舒服, 一邊點菜, 一邊自助調醬汁, 青蔥好亮麗, 亦有原粒芝麻選擇, 岩晒我呢位芝麻牛魔王。點了胡椒豬肚湯底, 胡椒味幾重, 有點搶, 先食豬肚飲返杯啤酒, 之後火鍋料到加左湯就ok返。入門口前見到西班牙巨型石蠔,生蠔看似幾大隻, 諗住一試無妨, 竟然比酒店級更好, 除左超大隻,蠔身飽滿鮮甜, 加少少檸汁就ok, 性價比很高啊!~另一伴酒必食-脆響玲, 呢間好特別, 除左基本脆口外, 感覺到塊腐皮比其他店的較薄身,質感似千層酥脆, 而且炸完豆香味更出, 值得一試。接住就特式三色丸, 可以一次試晒牛筋丸, 鮮蝦丸, 咸蛋豬肉丸, 三款都係手打鮮製, 咸蛋豬肉丸算新穎, 豬肉有咸香味互相搭夠, 最彈牙就係鮮蝦丸, 仲有蝦乾仔痴左丸上面, 夠創意。黎到主角出場 "漁火特色牛三拼" 嘩! 嘩! 嘩!~~  夠晒份量又夠晒霸氣啦, 三層宮廷式玻璃碟展示, 頂層有極品牛柳粒, 下面就有頂級安格斯牛, 同雪花
胡椒白果豬肚湯
即開大生蠔
即炸鬆脆響鈴
漁火特式三色丸
黎到主角出場 "漁火特色牛三拼" 嘩! 嘩! 嘩!~~
 夠晒份量又夠晒霸氣啦, 三層宮廷式玻璃碟展示, 頂層有極品牛柳粒, 下面就有頂級安格斯牛, 同雪花安格斯牛, 從"雙飛"牛肉片中睇到廚房師父刀功及鋪排上碟都顯出心意, 味道更不在話下, 夠新鮮先可以人手片出雙飛, 油脂平衡肉質亮澤, 不加醬油更突顯牛味濃郁, 而且份量頗多應夠3~4位用, 真心給讚 x99個!!!
漁火特色牛三拼
另外爽彈脆鯇片, 都係一樣起雙飛顯功架外, 更添口感, 未滾熟前已經好似日本魚生甘靚, 差點忍不住生吃喔! 甘岩胡椒湯底功效下, 鯇魚片一點腥味都冇, 肉質結實有嚼勁, 耐煮也不散開, 呈蝴蝶型, 形式味道都頂尖級數。
爽彈脆鯇片
時令什菜籃
最後例牌地食返個新鮮什菜籃平衡下, refresh埋個心情, 將煩惱的事暫時遺失在火鍋之中, 和朋友一起共同度過生活中最困,最後捧住滿滿的肚子離去!
2017-03-09
胡椒白果豬肚湯