2024-09-18 49 views
[📍銅鑼灣|漁火海鮮刺身火鍋]朋友極力推介既火鍋店,位於銅鑼灣嘅漁火海鮮刺身火鍋,係地鐵站附近,地點好方便。朋友介紹嘅原因係食材非常之新鮮,同埋好多都係自家製食材,環境非常乾淨,所以試試佢。打邊爐最緊要係個湯底,試咗個麻辣同埋胡椒豬肚湯底,老闆娘話係全部自家製,搞到我都忍唔住先飲個湯,兩邊嘅湯底都好足料,係真材實料咁炒出嚟。麻辣嗰邊都真係幾辣,胡椒豬肚個邊有胡椒有豬紅有白果。出邊好多火鍋店都係擺舊麻辣磚同埋整包湯料,個湯底得個咸字。重點係我食完成餐返到屋企都唔使係咁飲水。講返食物,海鮮方面,老闆娘推介蘇格蘭蟶子皇,一上到枱見到勁大隻同埋勁新鮮,老闆娘仲教我哋淥幾秒就得,果然超級鮮甜同埋真係勁大隻,要分幾啖先食得晒。再黎肥水大花甲,隻隻都勁大粒,個麻辣湯同個花甲都幾夾,可以帶出個鮮甜。之後再叫咗個椒鹽海中蝦,見到好多人都嗌,每隻蝦都勁大隻,新鮮炸起,隻隻蝦都勁爽口,忍唔住連殼都食埋你就知幾好味。本地手切鮮牛頸脊,兩個人絕對夠食,都係好新鮮,有雪花唔會好柴,食落都幾爽口。漁火特色四色丸有驚喜,估唔到啲丸都咁用心製作,食得出係手打丸,而且真係好有特色,最難忘係鮮蝦丸,外面有層蝦乾鋪住,咬落淡
[📍銅鑼灣|漁火海鮮刺身火鍋]

漁火特色四色丸有驚喜,估唔到啲丸都咁用心製作,食得出係手打丸,而且真係好有特色,最難忘係鮮蝦丸,外面有層蝦乾鋪住,咬落淡淡蝦肉,超級好味。

即炸鬆脆響鈴,新鮮廚房即炸,靚湯底一定要試響鈴,果然冇令我失望,仲要勁大條。

時令什菜籃,啲菜都新鮮過人,又有粟米,又有冬菇,什菜籃作結,非常滿足。

自家竹蔗茅根,健康之選,辣辣地飲返杯解辣,好潤喉。

漁火海鮮刺身火鍋係非常之有水準嘅餐廳,每一款食材都係非常之新鮮,好多自家製嘅食品都係非常之高質素。店內嘅職員亦都好nice同好細心,環境好舒適,有啲似私房菜嘅感覺,私隱度好高,約埋朋友傾偈打邊爐絕對非常之適合,絕對值得推介。
2024-09-10
  • 即炸鬆脆響鈴
  • 椒鹽海中蝦
  • 肥水大花甲
  • 漁火特色四色丸
  • 時令什菜籃
  • 蘇格蘭蟶子皇
  • 本地手切鮮牛頸脊
今晚好想打邊爐,見成日食四川火鍋,今晚想食番啲香港地道打邊爐,搵到呢間位於銅鑼灣京都廣場8樓嘅漁火海鮮火鍋,就去試試先。呢間火鍋店啲湯底好特別,全部都係餐廳自家煲嘅養顏潤喉靚湯底,好似番到屋企飲番呀媽煲嘅靚湯一樣,好足料。 👉🏻 花膠響螺燉赤肉 (湯底)花膠釋放大量胶質,令到個湯好濃稠,加埋響螺就更加滋陰,而且令到成煲湯更加鮮甜。老闆娘更叫我哋飲多兩碗靚湯先,才開始打邊爐。👉🏻 手切PRIME牛肉老闆娘介紹我哋食呢款牛,果然冇介紹錯。牛肉雪花紋分佈平均,食落真係好有牛味,而且入口即溶,肉質夠細嫩。👉🏻 蘇格蘭蟶子皇老闆娘教滾8秒就食得,果然非常鲜嫩爽口,而且夠晒彈牙。👉🏻 肥水大花甲花甲全部都好大隻,兼且冇沙,肉質肥厚飽滿。👉🏻 墨魚滑拼蝦滑墨魚滑夠爽滑兼有彈性,而蝦滑又夠鮮嫩彈牙。兩款索埋啲湯汁,令到肉質更加鮮甜。👉🏻 即炸鬆脆響鈴呢款係我打邊爐絕對唔少得嘅響鈴,老闆娘話佢哋嘅響鈴係自己師傅親自炸,果然冇介紹錯,放落湯1-2秒便可食,響鈴索咗啲湯汁再加埋少少脆口,食落啖啖都有響鈴嘅油炸香氣,口感真係好正。👉🏻 自家製竹蔗茅根打邊爐除咗叫啤酒降火外,還有老闆娘介紹嘅自家製嘅竹蔗茅根,夠

👉🏻 花膠響螺燉赤肉 (湯底)

👉🏻 手切PRIME牛肉

👉🏻 蘇格蘭蟶子皇
老闆娘教滾8秒就食得,果然非常鲜嫩爽口,而且夠晒彈牙。

👉🏻 肥水大花甲
花甲全部都好大隻,兼且冇沙,肉質肥厚飽滿。

👉🏻 墨魚滑拼蝦滑

👉🏻 即炸鬆脆響鈴

👉🏻 自家製竹蔗茅根
打邊爐除咗叫啤酒降火外,還有老闆娘介紹嘅自家製嘅竹蔗茅根,夠晒冰凍,兼好清甜潤喉,絕對係打邊爐嘅最佳良伴。

2024-09-12
  • 即炸鬆脆響鈴
  • 自家竹蔗茅根
  • 花膠響螺燉豬展
  • 蘇格蘭蟶子皇
  • 手切頂級PRIME牛肉
2024-07-12 496 views
放工同朋友係銅鑼灣地鐵站一出對面駱克道京都廣場, 有間漁火海鮮刺身火鍋, 食材新鮮, 要同大家分享。漁火招牌麻辣鍋, 全無味精, 自家熬製, 配料香料足, 辣得黎不會太麻。胡椒白果豬肚煲, 同樣係無味精及自家熬製, 胡椒味濃, 辣辣地, 豬肚份量多。漁火特選牛盛薈     $468一個價錢可以食齊五款牛, 份量又多, 包括有牛邊位、牛頸脊、牛舌芯、牛柳粒同Prime牛肉, 五款牛都咁新鮮, 肉汁多, 牛味濃, 真心推介!蘇格籣蟶子皇     $156 (2隻)平時食開蟶子邊有咁大隻, 叫得做蟶子皇就有番咁上下大隻, 只淥12秒一見離殼便食得, 入口爽滑彈牙有口, 非常好食。即炸鬆脆響鈴     $58好大條的響鈴, ORDER後新鮮炸起, 只需淥一秒食得, 外層索哂美味湯底, 內層仲保持鬆脆狀態, 入口美味無窮, 雙重享受。鮮鵝腸     $98外表肥美嫩滑, 淥熟後入口爽滑彈牙。時令什菜籃     $78一大盤包括有生菜、白菜、菜心、粟米同冬菇, 新鮮又健康,  可保持均衡飲食。
漁火特選牛盛薈     $468
漁火特選牛盛薈
蘇格籣蟶子皇     $156 (2隻)
蘇格籣蟶子皇
即炸鬆脆響鈴     $58
鮮鵝腸     $98
外表肥美嫩滑, 淥熟後入口爽滑彈牙。
鮮鵝腸
時令什菜籃     $78
時令什菜籃
2024-07-11
蘇格籣蟶子皇
鮮鵝腸
時令什菜籃
2024-07-12 482 views
天氣愈黎愈熱, 無阻同三正知己圍埋打邊爐, 今晚去咗銅鑼灣呢間樓上火鍋店「漁火」齊齊烚下烚下。餐廳面積不大, 雖沒有華麗裝修, 但大部份卡位, 坐得舒服。呢度嘅湯底均由餐廳自家製, 我地揀咗個雙併湯底: HK$168漁火招牌麻辣鍋: 放了大量麻辣湯料, 其中有彈滑鴨血, 湯底辣中帶少少麻, 惹味開胃。胡椒白果豬肚煲: 胡椒好出, 微辣惹味, 有唔少豬肚, 幾有咬口。【自家竹蔗茅根】HK$58餐廳自家製, 味道清甜解膩, 配搭火鍋清熱一流!【椒鹽海中蝦】HK$128蝦肥美幾大隻, 爽口彈牙, 配上大量炸蒜, 夾埋一齊食, 提升鮮味, 更為香口。【漁火特選牛盛薈】HK$468擺盤同質素都能滿足我呢個牛魔王! 一共五款牛, 款款嫩紅新鮮。牛舌芯: 薄切焯幾秒就食得, 口感爽彈。牛柳粒: 切成一口一粒, 淥至六成熟,肉質彈牙唔韌, keep到肉汁, 牛味濃。Prime牛肉: 油花豐富, 分佈平均, 肉嫩、牛味濃。 牛頸脊: 切得帶少少厚度, 滿足口感, 肉味偏重。牛邊位: 雖然牛脂較少, 但薄切, 避免了肉質口感過韌。【脆鯇片】HK$68脆鯇片起雙飛兼已被去骨, 食到魚鮮味, 魚片位仲好爽脆,

【自家竹蔗茅根】HK$58
餐廳自家製, 味道清甜解膩, 配搭火鍋清熱一流!

【椒鹽海中蝦】HK$128

【漁火特選牛盛薈】HK$468
牛舌芯: 薄切焯幾秒就食得, 口感爽彈。
Prime牛肉: 油花豐富, 分佈平均, 肉嫩、牛味濃。
牛頸脊: 切得帶少少厚度, 滿足口感, 肉味偏重。
牛邊位: 雖然牛脂較少, 但薄切, 避免了肉質口感過韌。

【脆鯇片】HK$68
脆鯇片起雙飛兼已被去骨, 食到魚鮮味, 魚片位仲好爽脆, 大愛!!
脆鯇片

【特色四色丸】HK$128
分別係墨魚丸、牛肉丸同埋鹹蛋豬肉丸, 口感偏林, 唯獨蝦丸最有驚喜, 帶有真鮮甜爽口蝦粒, 正!
特色四色丸
2024-07-11
脆鯇片
哩間邊壚係朋友介紹,吾單止湯底好,食材新鮮,坐得舒服,而且食物選擇好多,性價比高,我今日黎左都覺得真係聞名不如見面,值得推介!全部湯底都係可以打邊壚前飲,好新鮮又香😍湯底既料都吾小架!我地仲點左個小食:鬼馬油條,一黎到有成6 條,會吾會太大份!只係$88🤕️老闆賺吾賺到錢架!而且係勁香口又吾會過油,彈口!響鈴都係佢地自家製,脆到不得了😍真係好難食到咁新鮮既!浸落會湯底度一秒一定要拎上黎食!我地仲點左避風塘蟹,真係難以用筆墨形容咁香口,但又吾油!而係令人想叫多碗飯食!師傅真係好好功架!另外佢個雜菌菇都有好多3 款種類,可以一次過試到吾同菇種!而且老闆介紹我地既雲吞王都好足科,哩度既份量都偏大份,女仔細胃口要注意吾使點咁多!但係全部都新鮮好味!推介比大家

2024-09-20
5 day(s) ago 0 views
今日又黎左係銅鑼灣既飯堂,真係一間任坐吾限時又高質性價比極高既邊壚店! 哩間鋪頭我已經幫襯左好多次.老闆娘話生意吾好叫我地幫手推介比朋友,咁好既鋪頭真係吾可以吾比人知!哩度最出名係佢既湯底真係天然無潻加,打邊壚之前可以飲湯,勁清甜新鮮,令人Lamlam唎!我地叫左個紅湯, 入面有雞腳花膠.真係飲湯都飽左! 我地仲點左差不多3斤既龍蝦剌身,蜆同聖子,真係所有海鮮都好鮮甜!而且佢每碟既份量都好大!聖子同蜆完全無沙,洗得好干淨,老闆娘仲教我地要滾幾耐先食最好味!另一個一定要推介佢地既牛頸脊,吾會過肥/ 瘦,岩岩好好有牛味,真係食極都吾會厭!哩度坐既位都好闊落,真心介紹比所有朋友☺️而且我地點左竹蓆茅根,吾會好甜,但勁好飲係天然果種味又吾會好淡!

2024-09-18
6 day(s) ago 0 views
漁火位於銅鑼灣,有火鍋同刺身,食材上乘又多選擇,一定要試下新鮮原條加拿大野生象拔蚌刺身,鮮甜又彈牙,超有海水味!火鍋方面,點左一個花膠響螺燉赤肉。湯底本身都好足料,完全無味精多舊花膠又滑又養顏。落埋豬肉更加香濃,齋飲個湯都好好味😋 飲完湯點左份手切牛prime,真係超好食!吸收左湯底嘅精華,牛肉又滑又香牛味,切出嚟嘅紋靚色澤都係上等靚牛,食到停唔到口😍除左火鍋配料,仲有熟食小菜可以點,嗌左一份黃金炸蝦,炸到卜卜脆殼都舔埋,非常好味!鮮蝦大大隻又實肉,齒頰留香🤤其他火鍋配料都好出色,四色丸打得好有口感,蝦丸真材實料。而蟶子王都好爽滑,作為海鮮控真係必試嘅佳品~總括而言,漁火各樣食材都好正,想食好啲或者成班朋友聚下推介大家試下~
漁火位於銅鑼灣,有火鍋刺身,食材上乘又多選擇,一定要試下新鮮原條加拿大野生象拔蚌刺身,鮮甜又彈牙,超有海水味!

今日放工好想揾間邊爐食下 想食下海鮮上網揾到呢間 啲相影到好靚仔 又好新鮮咁決定過黎一試究竟 睇下係咪真係咁正😌一入到黎 餐廳店員服務態度好友善成個用餐過程又會介紹下食物淥幾耐先係最好等我地食到食物最好既質素 唔好浪費左啲食材👍🏻🍲湯底雙拼(漁火招牌麻辣和胡椒白果豬肚)因為想試多啲唔同款式 好貪心咁嗌左二款湯底今次嗌左雙拼湯底 一個麻辣湯 一個胡椒豬肚湯招牌麻辣湯餐係餐廳自己炒 完全唔係坊間既貨色麻辣香味非常之香濃 好惹味😋胡椒白果豬肚湯呈奶白色 飲落胡椒好實在好夠香二款湯底食到最後 都唔覺得好口渴 真材實料湯底仲會配埋大量湯料可以食就咁食啲料都已經覺得好足料 好開心🤣✨蘇格蘭蟶子皇(二隻)見到呢到好多款海鮮揀 嗌左蟶子皇黎試下黎到完全冇失望 好大隻 好新鮮🥰食落蟶子好鮮甜 肉身好夠厚身 肉質爽而不韌一啖過 啖啖肉 好鬼滿足😋✨肥水大花甲大花甲真係好夠大隻 每一隻都好飽滿隻隻都好肥 食落好鮮 完全唔會有沙🤘🏻🥩本地手切鮮牛頸脊(大)牛肉既厚度切得岩岩好 有一定既厚度 亦唔會太厚牛頸脊肉質好軟𣺉 一啲都唔韌肉味好濃郁 係越咬越有牛味個種濃郁🤣喜歡食牛既 一定要試試呢到既牛頸脊🍤椒鹽海中蝦
今日放工好想揾間邊爐食下 想食下海鮮
上網揾到呢間 啲相影到好靚仔 又好新鮮咁
決定過黎一試究竟 睇下係咪真係咁正😌

一入到黎 餐廳店員服務態度好友善
成個用餐過程又會介紹下食物淥幾耐先係最好
等我地食到食物最好既質素 唔好浪費左啲食材👍🏻

🍲湯底雙拼(漁火招牌麻辣和胡椒白果豬肚)
因為想試多啲唔同款式 好貪心咁嗌左二款湯底
二款湯底食到最後 都唔覺得好口渴 真材實料
湯底仲會配埋大量湯料可以食
就咁食啲料都已經覺得好足料 好開心🤣
湯底雙拼(漁火招牌麻辣和胡椒白果豬肚)

✨蘇格蘭蟶子皇(二隻)
見到呢到好多款海鮮揀 嗌左蟶子皇黎試下
黎到完全冇失望 好大隻 好新鮮🥰
食落蟶子好鮮甜 肉身好夠厚身 肉質爽而不韌
一啖過 啖啖肉 好鬼滿足😋

✨肥水大花甲
大花甲真係好夠大隻 每一隻都好飽滿
隻隻都好肥 食落好鮮 完全唔會有沙🤘🏻
肥水大花甲

🥩本地手切鮮牛頸脊(大)
牛肉既厚度切得岩岩好 有一定既厚度 亦唔會太厚
牛頸脊肉質好軟𣺉 一啲都唔韌
肉味好濃郁 係越咬越有牛味個種濃郁🤣
喜歡食牛既 一定要試試呢到既牛頸脊
本地手切鮮牛頸脊(大)

🍤椒鹽海中蝦

🥬時令什菜籃 $78
🍢漁火特色四色丸 $128
🥩本地手切鮮牛頸脊(大) $328
🍹自家竹蔗茅根 $58
(另設醬料費和加一服務費)
2024-09-10
肥水大花甲
本地手切鮮牛頸脊(大)
2024-09-08 77 views
漁火海鮮刺身火鍋顧名思義提供火鍋、海鮮甚至刺身,食材選擇非常多元化👍🏻醬料款式多,對我嚟講最緊要有芝麻、蒜同醬油。- 泰式生蝦一共有五隻,生蝦非常大隻,肉質爽嫩,味道都鮮甜,配上特製醬汁非常惹味。不過要上菜之後快啲食曬,否則下面冰塊融化會影響生蝦口感😎餐廳湯底選擇好多,無論健康濃味款式都有,我地揀左一款稀有既湯底-菜乾白肺燉豬骨湯,好有住家湯既味道,而且足料好多,非常好飲👍🏻漁火特選牛盛薈係必點,可以一次過品嘗五個牛部位包括Prime、牛柳粒、牛邊位、牛頸脊同埋牛舌心。另外海鮮叫左蟶子皇,絕對新鮮肥美。漁火既雲吞王非常特別,餡料有豬同蝦,雙重滋味😍響鈴係我認為現今打邊爐必叫食材,漁火既響鈴係我食過最出色😍估唔到菜乾白肺燉豬骨湯打邊爐都唔錯,食材都好新鮮,相信多人一齊食更開心!

醬料款式多,對我嚟講最緊要有芝麻、蒜同醬油。

- 泰式生蝦

響鈴係我認為現今打邊爐必叫食材,漁火既響鈴係我食過最出色😍

2024-08-03
2024-09-08 85 views
😌銅鑼灣一出地鐵站嘅火鍋舖頭🥘可以話係環境正、食材正先叫左一個花甲海蝦魚湯鍋⚪️🤍真係好驚喜 魚湯呈奶白色先飲一啖,係正宗新鮮嘅鮮魚味道加上入邊有四大隻花甲、四大隻海蝦、豆腐,所以完全飲得出甜味飲完一碗又一碗 🫙未食主菜之前個胃都係暖暖的😙🥩本地手切鮮牛頸脊 有分大同細,我哋叫咗大size 份量非常之多牛頸脊即使係比較厚身,都係一樣鮮甜嫩滑😌😗💙蘇格籣蟶子皇好大條 肉質彈牙而肥厚 💛即炸鬆脆響鈴10分驚喜 竟然係新鮮炸出嚟熱辣辣 仲要勁大份 排到座山咁樣 呢個響鈴嘅口感有別於平時周街買到已經包裝好嗰啲響鈴呢個響鈴係厚身啲硬身啲口感好唔同🥟招牌雲吞王 超大粒嘅雲吞 煮熟咗就差唔多有個拳頭咁大粒入邊有好多肉同埋大大隻鮮蝦🍤🥦Vegetable 時令什菜籃呢個有好多款菜 全部都新鮮好味⭕️漁火特色四色丸 呢個分別有豬肉黃金丸、蝦肉黃金丸、牛肉丸、同埋墨魚丸,我自己幾鍾意有鹹蛋黃嘅種類😙除咗打邊爐,我哋仲嗌咗啲香口嘢🍤椒鹽海中蝦好大隻 大量嘅蒜蓉好惹味隻海蝦好爽 連啲蝦殼都食得㗎💛另外叫左一壺自家竹蔗茅根係自家製 原汁原味 爽凍 無冰既甜度啱啱好☺️🥰食到兩個捧住個肚,好高質嘅火鍋
😌銅鑼灣一出地鐵站嘅火鍋舖頭🥘
可以話係環境正、食材正
先叫左一個花甲海蝦魚湯鍋⚪️
🤍真係好驚喜 魚湯呈奶白色
先飲一啖,係正宗新鮮嘅鮮魚味道
加上入邊有四大隻花甲、四大隻海蝦、豆腐,所以完全飲得出甜味
飲完一碗又一碗 🫙
未食主菜之前個胃都係暖暖的😙

牛頸脊即使係比較厚身,都係一樣鮮甜嫩滑😌😗

💙蘇格籣蟶子皇好大條 肉質彈牙而肥厚

呢個響鈴嘅口感有別於平時周街買到已經包裝好嗰啲響鈴
呢個響鈴係厚身啲硬身啲
口感好唔同

🥟招牌雲吞王 超大粒嘅雲吞 煮熟咗就差唔多有個拳頭咁大粒
入邊有好多肉同埋大大隻鮮蝦🍤

😙除咗打邊爐,我哋仲嗌咗啲香口嘢🍤
椒鹽海中蝦好大隻
大量嘅蒜蓉好惹味
隻海蝦好爽 連啲蝦殼都食得㗎

💛另外叫左一壺自家竹蔗茅根
係自家製 原汁原味 爽凍 無冰既
甜度啱啱好☺️

🥰食到兩個捧住個肚,好高質嘅火鍋
2024-09-07 70 views
同朋友慶生,去打邊爐,因打邊爐係佢至愛。漁火食材優質,冇令我失望。我地叫左個招牌湯底,有花膠,又有響螺,滋補又好食,響螺有咬口。我地叫左特大蟶子,一d沙都冇,放去湯到滾8秒就食得,彈牙清爽,而d蜆肉又係好大隻,唔錯唔錯!叫左泰式生蝦刺身,佢既生蝦醬汁有微甜、酸辣同微辣既風味,點完個醬汁,先食到虎蝦既鮮美,跟住就食到生蝦醬汁既複雜風味,好味道。至於小食係百花釀油條,餐廳用左花枝漿加上新鮮既海蝦仁調製,釀入酥脆的油條,外層酥脆內餡飽滿彈牙,係好有風味既小食。而打邊爐當然唔少得牛頸脊啦!呢碟肉好有肉味,好食,大滿足。店員不時幫我地換碟加茶,好服務呀!

而打邊爐當然唔少得牛頸脊啦!呢碟肉好有肉味,好食,大滿足。

店員不時幫我地換碟加茶,好服務呀!
2024-08-31
2024-09-07 73 views
我真係好中意打邊爐,同親朋友出去食野,我耐唔耐就會提議去打邊爐。第一次來「漁火」,呢間行高質路線。我地叫左壺茶,叫左老油鬼鬼呢款小食,係蝦肉釀油條,食到香脆既油條,又食到啖啖蝦肉,好彈牙。叫左招牌花膠響螺燉赤肉湯,佢地冇落味精,飲得出真材實料,只係飲個湯已係一大享受。食完湯,先食蔬菜。蔬菜拼盤,有小白菜,香菇,粟米等,粟米清甜。食左咁多菜再食肉,就冇咁濟啦!叫左一份大既本地新鮮手切牛頸脊,份量都好多,食落甘香唔韌,肉質鮮嫩。泰式刺身蝦好新鮮,點上特色泰式醬汁,口感一流。叫左一碟蜆,洗得好乾淨,放去湯到,一開口就食得,正呀!
2024-08-31
2024-09-02 77 views
朋友介紹我去呢間漁火海鮮刺身火鍋,朋友之前推介既餐廳完全無伏,今次非常期待🥰對我而言,火鍋店最重要係食物同乾淨程度,漁火環境好乾淨,高身梳化帶來足夠既私隱度。打邊爐之前試下小菜先!鬼馬油條非常香脆,入面加左墨魚肉,點甜辣醬一流,非常惹味。餐廳一共有十四款湯底,我地叫左菜乾白肺燉豬骨湯,湯底好足料入味。我地每人差唔多飲左三大碗然後先叫職員加湯開始打邊爐🥰竹蔗茅根係我打邊爐必備飲品,漁火既竹蔗茅根係自家製,味道十分清甜,冰涼又解膩。雲吞王勁大粒,職員建議淥五至六分鐘。材料份量十足,入面有豬肉加蝦肉,蝦肉爽口彈牙,豬肉亦好新鮮。海鮮都好出色,尤其係蟶子皇,蟶子皇果然好大隻,肉質肥美厚肉,口感非常爽口。即脆鬆脆響鈴一秒即刻食得,外層吸收曬湯底精華,而入面仍然香脆熱辣辣,絕對係我香港食過最出色既響鈴👍🏻漁火特選牛盛薈有五款牛部位包括牛柳粒、牛邊位、牛頸脊、牛舌心同Prime 😍五個部位帶嚟五種不同口感,牛柳粒要淥耐少少,起碼十分鐘,肉味非常香濃。Prime油花均勻,肉汁豐富。其他部位各有特色,好抵食。整體而言,漁火無論海鮮、肉類甚至飲品都有水準,食材新鮮,絕對係一分錢一分貨,下次要帶多啲朋友試更

鬼馬油條

竹蔗茅根

雲吞王

即脆鬆脆響鈴

漁火特選牛盛薈

整體而言,漁火無論海鮮、肉類甚至飲品都有水準,食材新鮮,絕對係一分錢一分貨,下次要帶多啲朋友試更多菜式🤩
2024-08-03
鬼馬油條
竹蔗茅根
雲吞王
即脆鬆脆響鈴
2024-09-02 47 views
一坐低,侍應就推介我哋嗌個花膠響螺湯底。話佢哋係用燉湯,個湯同平時飲嘅老火湯係一樣。 個湯真係勁足料,響螺花膠,龍眼肉,又有雞腳,淨係食湯渣都可以飽。 我哋兩個女仔食得唔多,飲完個湯之後就嗌咗牛頸脊,手打墨魚滑,大花甲,蟶子王,油麥菜,即炸響鈴。因為我哋都唔鍾意食肥牛,而牛頸脊唔係好肥嘅部位,好啱我哋心水。 呢度嘅牛頸脊切得厚度啱啱好,唔會韌之餘,又有肉嘅口感。同埋我試過唔小心淥左塊牛肉好耐,都唔會好硬好老咁。 手打墨魚滑,淥熟咗之後,仲會咬到有少少墨魚粒,好有鮮味,調味唔會好鹹,啱啱好。大花甲,淨係見到個外殼都已經覺得好大粒,淥熟咗之後,隻花甲會開殼,咁就可以即刻食。裏面仲有少少海水嘅鹹味道,唔使點豉油已經好鮮。 同埋隻蜆肉都好大粒粒,隻隻都大粒! 蟶子皇因為我朋友唔食,所以淨係叫咗一隻, 店員話淥12秒就食得, 熟咗之後隻蟶子會離殼。我呢個就好線條,好好食,裙邊嗰啲位置爽口,肉身嗰度好鮮甜好食。當然仲有炸響鈴,打邊爐必備,店員話淥1秒就食得,佢哋個響鈴係即刻炸。1秒之後,響鈴嗰種油炸香,連埋個湯底浸淋咗少少,仲食到脆嘅感覺,好正。 最後打邊爐唔食唔得嘅,就梗係竹蔗茅根,店員話佢哋自

最後打邊爐唔食唔得嘅,就梗係竹蔗茅根,店員話佢哋自家製嘅,微甜,清涼解口乾。

2024-08-21 95 views
食火鍋最緊要係食材新鮮,已經贏左起跑線,如果湯底出眾,就要比足滿分💯啦,位於銅鑼灣嘅[ 漁火海鮮刺身火鍋]就做足💯啦,做樓上鋪一定要有咁好嘅口碑先可以站得住腳,[ 漁火海鮮刺身火鍋]真心比讚。卡位坐位舒適,食材新鮮,又唔會有用餐時限,真係可以慢慢品嘗美食😋。🥢椒鹽中海蝦呢個每次黎必點,椒鹽包裹住開邊中蝦,非常入味,雖然話中蝦,但size都好大隻,啖啖肉,非常新鮮彈牙。🥢花膠嚮螺焞赤肉鍋材料豐富,補而不燥,充滿骨膠原,簡直係女士護膚嘅恩物🤗🤗,花膠口感黏滑,嚮螺爽甜,湯入邊仲有蟲草花,性質平和,有紓緩鼻敏感同氣管敏感功效;整體個焞湯不但有益,而且味道鮮味濃郁,先飲兩碗補補先🤗。🥢手切本地鮮牛頸脊鍾意食有咬口嘅,牛頸脊必選,肥瘦適中,牛味濃郁,油花越咬越香。🥢蘇格蘭聖子皇上枱白雪雪,只須係上湯輕焯幾下,好快聖子就卷曲離殼,入口爽彈鮮甜,果然係聖子嘅極品👍🏻👍🏻。🥢肥水大花甲入口爽脆鮮甜,花甲仲保存原生嘅海水咸味,非常新鮮。🥢自家制嚮鈴即叫即炸,嚮鈴比一般大條,豆味好香,最好攞黎索上湯,係湯輕輕掃兩掃,保持半軟半脆,係食嚮鈴嘅至高食法👍🏻。🥢招牌雲吞皇每隻都好有份量,大大隻,皮薄餡靚,入邊仲

🥢椒鹽中海蝦

🥢花膠嚮螺焞赤肉鍋

🥢手切本地鮮牛頸脊

🥢蘇格蘭聖子皇

🥢肥水大花甲
入口爽脆鮮甜,花甲仲保存原生嘅海水咸味,非常新鮮。

🥢自家制嚮鈴

🥢招牌雲吞皇
每隻都好有份量,大大隻,皮薄餡靚,入邊仲讓左一隻大蝦,啖啖肉,又飽肚,呢個非常推薦👍🏻。

🥢時令蔬菜

🥢竹蓆茅根水
而家人人都要飲得健康,所以自家制可以控制甜度;竹蓆水清清地唔會太甜,又可以清熱減膩,係食火鍋最佳配搭。
2024-08-14