2018-08-02
係中上環最麻煩就係搵嘢食,好難搵到啲唔使點等,又平平哋嘅嘢食,今次竟然俾我發現咗一間地牢嘅餐廳,又快坐得又舒服。呢間餐廳嘅位置都幾方便,喺大馬路旁,好容易搵到,食嘅係越南快餐,夜晚都有一人餐揀,價錢相宜。越式火車頭$74越式蒸粉卷加$18火車頭啲數好多,有生牛肉,牛丸,牛腩片,牛筋同牛柏葉,個湯底牛味十足,二河粉食起上嚟好滑,有啲彈牙。牛欄片就肥瘦一半半,但係我自己唔鍾意食肥嘅。是蒸粉卷個皮好滑,煙煙韌韌咁,一野滑去喉嚨,裏面啲餸好多,上枱仲係熱。冬陰功海鮮炒飯$82炸春卷加$18呢個反而有少少失色,無乜冬陰功嘅味道,但係個好處係佢唔係好辣,同行唔識得辣嘅友人都食到,飯都炒得算乾身,都幾惹味。炸春卷炸得啱啱好,唔油,外皮趣卜卜,裏面有好多材料,爽爽脆脆。飲品有好多選擇,最鍾意係佢嘅梳打成支上,雖然係食越南野,但係上嚟嘅係泰國梳打,幾搞笑。兩個人食完加埋一都係二百零蚊左右,喺中環食呢個價錢,都算相當超值。
越式火車頭$74
越式蒸粉卷加$18