2009-02-25
都係o向open rice 呢度揾呢間餐廳, 決定親身一試, 畢竟食物好吃與否真的是頗主觀的。order 了一個最平的set dinner ($228)再加一個煎鵝肝做side dish (只係多加$63, 好抵). 頭盤有凱撒沙律, shrimp cocktail 等等, 每樣小小的份量。說實在雖然那個凱撒沙律並未特出, 但係個sauce 好creamy 同rich, 係第一個o向香港食到而感到滿意o既凱撒沙律.反而餐湯番茄海鮮就無咩好特別, 不過都幾creamy 同濃味, 可以啦.主菜的海鮮天使麵, 我改了意粉, 其實以這個價錢, 我覺得都算交足功課. 有四五隻蝦, 兩粒帶子同兩隻大青口, 蝦o既大小, 一定大過平時街巿賣48蚊斤o個種海蝦, 而且肉質都好爽, 合格! 只不過我朋友的闊條麪, 就覺得乾左少少.那個煮鵝肝恰到好處, 並沒有太重的油益味, 有兩片大約一吋長的鵝肝, 以這個價錢, 合格!甜品方面以一個小拼盤形式上菜,有三款甜品每樣小小份量, 那個咖啡慕絲值得一讚, 滑得來味道都幾有深度, 朱古力蛋糕有點太乾.裝修方面係好似好grand o甘但係唔知點解就係覺得怪怪o甘,
裝修方面係好似好grand o甘但係唔知點解就係覺得怪怪o甘, 唔知係咪d 侍應配合唔到, 又或者想整到好grand 點知弄巧成拙, 畢竟窗簾外就係有d垃圾o既後巷, 要靠d 想像力先得啦.
侍應方面, 我諗佢地都想做到好似好高級o甘, 但係唔係好做到o甘樣, 不過ok 啦, 講真每人三百蚊埋單又唔係真係好貴, 以呢個價錢我覺得可以啦.