2022-05-30
千の味刺身壽司專門店(海福花園商場)🍣🍣收工交收完見大圍站🚈5分鐘路程唔洗有間千の味。特登走嚟支持下。一啲都唔難搵。地點方便就腳。🚗🚗三色花之卷$72-海膽花之卷,家母話海膽好新鮮,非常鮮甜😋。魚子花之卷,粒粒魚子非常爽脆,咬落去漲卜卜。然後係口腔爆開晒魚子入面鮮甜。令人回味。蟹籽花之卷。對比起魚子花之卷就比較失色。🫠三文魚腩壽司$20,三文魚咬落好新鮮。而且魚肉肉質滑身。輕輕點少少🤏wasabi已經好好食。藍鮨吞拿魚🐟🐟赤身壽司$40,雖然價錢唔平。但我推介一定要叫。吞拿魚魚肉本身已經好肥美。成個魚新都充滿魚油甘香味。食落去明顯高其他壽司🍣🍣幾班。特大赤蝦$32,又一個必點item。蝦🦐肉非常大隻。食落新鮮而且肉質結實。劍魚腩$28,雖然都係腩肉部分。但明顯油脂唔夠三文魚腩油脂比例高。但食落都好爽口同新鮮。帶子$35,爽口,好食😋玉子壽司🥚同中華沙律🥗壽司各$15,由於家父唔食生野。所以點左兩舊熟食滿足下佢老人家。玉子壽司望落都厚身。而且玉子長度比飯更長。中華沙律亦好足料,好似多到就快滿瀉咁。老實講,呢間千の味係我食過咁多間入面門面最唔靚嘅一間😂(我認我以貌取人)亦好驚會食到肚屙。但
帶子$35,爽口,好食😋
老實講,呢間千の味係我食過咁多間入面門面最唔靚嘅一間😂(我認我以貌取人)亦好驚會食到肚屙。但反差出到嚟簡直就顛覆左我自己。食材新鮮,味道精緻。確實令我勁意外。千の味係一間勁高質而又keep到水準嘅壽司店。外賣堂食壽司,只要附近有佢嘅分店。千の味絕對係我不二之選。