2007-03-17
放學一行五人, 有人約會未夠鐘, 便動議落JC睇價位。途經此地, 我見葡撻幾靚仔, 便動議食件餅。一行五人走上樓上雅座, 六人卡位坐得幾舒服, 又有大電視播兩台新聞, 感覺都唔錯。有的死砌爛砌, 有的鑽研攻略, 我就有理無理, 先選定豬扒包拼炒蛋飲熱央。唔使一陣就有得吃。豬扒包的豬扒我一向唔欣賞, 最怕其滑滑的口感, 又無肉味(類似麥記個滑豬扒包果隻, 係我最怕的豬扒。), 猶幸個包叫脆得來唔似大利來記般唔鬆軟, 吃半個剛好。炒蛋個樣幾好睇, 食落都唔錯, 夾入豬扒包度吃, 味道真好。跟友人交換了葡撻一件, 葡撻夠熱夠鬆脆, 蛋餡幾香濃, 係多油左少少, 用紙巾索左d油來吃, 幾滿意。熱央不熱, 啡味不突出, 跟友人的奶茶是同色同味的。後悔位。阿姐幾勤快, 來落單收野都幾好禮貌。$24, 以食物來計, 係幾貴。不過跟友人吹吹水打打機, 不亦樂乎。講開又講, 此處的下午茶供應至七時, 方便我等六時才吃茶的人; 但係, 世界上好多地方的人, 七點已經吃過晚飯沖涼訓覺架喇。香港人真係忙碌。