2021-09-22
日常快餐變素食 未來肉出色🥦🍖素食嘅餐廳喺香港已經唔係第一次食,而Green Common呢一間我都已經食過兩次😋雖然我唔係素食者,但係隨着地球同社會都有唔少問題🥺其實多菜少肉或者嘗試支持素食其實都係一件好事嚟㗎😵💫🙏🏻Green common有好多間分店,今次嚟咗荃灣呢一間舖頭,都算大同好闊落,座位之間唔會好迫!嗰日係平日7:30左右入座,都唔算多人,侍應都好好俾我哋兩個人坐四人嘅卡位☺️相對地坐低傾偈都舒服啲👍🏻😆 🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🍖芝脆焗豬扒飯 $78嚟過食兩次,咁啱餐廳都冇供應😥今次來終於食到喇🤩賣相嚟到真係好似平時喺茶餐廳快餐店見到嘅焗豬扒飯😋 面頭上鋪滿芝士同埋茄汁醬,超重料!豬扒亦都大大件😛賣相真係令人流晒口水!豬扒係由omnipork新豬肉整嘅,食落去口感都好似豬肉,係有咬口嘅~而且唔係散軟嗰種,口感實在!我覺得味道都做得幾神似🥳唔會好重豆味~ 有啲人好怕食素肉會有浸奇怪嘅味,但呢款就唔會🥰焗豬扒飯係採用紅米飯,非常健康,亦都好飽肚,真係食到飽晒咁走🤰🏻🍟新餐肉脆脆條 $42新豬肉食過好多次,但一直都冇食過新餐肉,今次嗌呢個小食就係由新餐肉整😋想模仿類似餐肉條 薯條之類
🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦
🍖芝脆焗豬扒飯 $78
🍟新餐肉脆脆條 $42
想模仿類似餐肉條 薯條之類咁樣嘅~ 新餐肉冇新豬肉咁厚實,相對淋身🤔不過佢呢一款做小食條嘅話我覺得比較合適,真係有啲似肉條嘅種口感❤️ 同埋熱辣辣食都好趣口
小食亦會配芥末醬,脆脆條相對地鹹,有呢個醬汁中和返酸酸地嘅話就更加惹味🍟
🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦
素食餐廳都試過唔少間,呢間真係好抵食~價錢比較平民,如果真係想試素食嘅話平平哋試吓呢間都幾唔錯,裏面仲有好多其他平時你喺茶餐廳講得出嘅選擇,例如係喇沙丶炒麵丶意粉呢啲🤣
不過嗰日食完覺得啲嘢相對地鹹🥺同埋可能我嗌兩樣嘢都係煎炸野 要係咁飲水啊💧💧💧
anyway Green Common係一間好值得支持嘅素食餐廳🥦🍖😋👍🏻