2017-11-15
黃埔自從有左地鐵之後就方便左好多,食肆商舖人流都多左。今日我去左探住係個邊既朋友,佢就帶我去左黃埔既另一邊度搵食。我指既另一邊係黃埔新天地百寶坊個頭,而唔係平時會去既黃埔船。今晚我地就揀左呢間係日本有好多間分店既人氣日式餃子店。雖然佢唔係係黃埔既人流集中點,但係地段都叫靜中帶旺,而且宜家距離黃埔地鐵站都係幾分鐘路程,方便又易搵。呢度地方都算大,裝修都係走日本風,仲預留左d空間比客人放佢地既隨身物。Menu話明係餃子店就當然主打餃子啦,餃子選擇多而且仲好有特式tim但係除左餃子,其實呢度都仲有小食、飯同烏冬提供。Chao Chao餃子$42呢個餃子係呢度既招牌餃,42蚊有16隻,分左兩排,每排8隻。size就arm arm好一隻一啖,皮薄而且香脆,入面餡料就好juicy,會食上癮,如果想再惹味d,仲可以點佢既自家制醬汁去調味明太子薯仔餃子棒$48鍾意食明太子既朋友一定唔可以錯過呢個餃子棒,一啖咬落去,入面既明太子薯蓉會爆出黎,好有口感,味道亦都唔錯雞肉芝士餃子$42呢個餃子好「芝」味,雖然冇話拉絲咁誇張,但係食落「芝」味無窮雞翼餃子$50反而我就覺得雞翼餃子普通d,因為平日都會食到,但係
Menu
Chao Chao餃子$42
明太子薯仔餃子棒$48
雞肉芝士餃子$42
雞翼餃子$50
反而我就覺得雞翼餃子普通d,因為平日都會食到,但係隻雞翼又炸得幾香脆乾身仲唔油tim,而入面又塞滿餡料,味道都唔錯
日式牛筋沾烏冬$58(黃埔店限定)
唔好以為餃子店就淨係整餃子叻,呢度個牛筋沾烏冬都唔錯架。香濃既牛筋湯底,微辣夠惹味,再加埋d蒟蒻粒,有創意又能夠增加口感,至於d烏冬食落都爽口,成個配搭都唔錯