2018-04-26 46 views
荃灣既百悦坊都新開左一陣子,不斷有新食店進駐,而我久唔久都會搵新餐廳黎試,呢晚決定去呢間大丼屋食晚飯! 巨型富士山丼 ($188) 見佢地既poster寫住超人氣,賣相亦好豐富,毫不猶豫點左呢個丼。富士山丼,故名思義,將魚生堆得滿滿好似一座山,魚生色彩繽紛,非常吸精。呢碗丼用了五款海鮮刺身: 呑拿魚蓉、牡丹蝦刺身、海膽、魚子同蟹肉。海膽用上了加拿大海膽,有一大片,口感軟滑,都算乾身唔算非常腥。蟹肉份量都幾多,拆成一絲絲,撈埋魚子一齊食,頗有咸鮮味。唯呑拿魚蓉同牡丹蝦味道較淡,如果可以多花功夫係呢兩款刺身調味就好喇。 日式鰻魚丼 ($98) 鰻魚厚身,燒得有少少微燶,魚皮好香脆。而且好多燒汁,可以送飯!不過個邊位都有少許骨,食既時候要小心啲。由於呢間餐廳標榜大丼,故此飯既份量都幾多,所以叫多幾款小食送下飯。有好幾款小食都係$30左右,叫多幾款食都唔貴。章魚小丸子 ($28)$28有6粒小丸子,價錢好似比出面掃街更為便宜。估唔到都幾好食喎,外面超脆,裏面有椰菜絲同章魚粒。芝士蟹籽厚燒玉子 ($28)玉子係甜甜地焦糖面的。上面鋪左塊即食芝士,咸咸地,咸咸甜甜咁,有屋企整既感覺。芝士年糕 ($

巨型富士山丼 ($188)

日式鰻魚丼 ($98)

章魚小丸子 ($28)

芝士蟹籽厚燒玉子 ($28)

芝士年糕 ($26)
年糕軟糍,裏面係芝士cream,亦係帶咸味。

總結黎講,呢度既野食唔算得上係貴價食材,但勝在夠平民又飽肚,不過不失的丼飯吧。