2021-04-06 370 views
介紹一下呢間抵食丼飯店先價錢就幾正常嘅。飯同肉嘅份量都唔少架。我最鍾意系佢嘅蕃茄湯,系鮮茄煲出嚟嘅味,😋😋又唔會好似其他鋪咁甜。我次次都會加佢個蕃茄海鮮湯,叫其他野加$12就有。佢個湯會有啲好淋好入味嘅菜,而且份量好多,唔會好似其他餐廳咁得啲水。仲有個系蕃茄海鮮烏冬🍜🍜佢用個小鍋嚟裝,好保溫。🧀🧀仲有芝士系上面添。不過雖然大家都係蕃茄湯,唔知點解淨飲湯個味永遠都濃過蕃茄湯烏冬個湯🤭🤭。
介紹一下呢間抵食丼飯店先

價錢就幾正常嘅。飯同肉嘅份量都唔少架。
2019-11-04 940 views
星期日自己一個食飯又唔知食咩好去?呢一間真係我嘅首選,帶佢嚟荃灣地鐵站5分鐘,千色店樓下,有一間穩世餐廳。佢最出名就係芝士牛肉丼飯。價錢正常但係佢啲芝士用火槍燒過好香!!人同人之間嘅距離就好似大學嘅canteen咁樣,得個佢自己食飯就冇乜所謂👍🏼最緊要快靚正。上一次我叫咗個芝士蕃茄海鮮烏冬,唔記得影相。嗰個就比牛肉飯遜色左少少。但係個牛肉飯就10分推薦🥰除咗食飯佢啲音樂都好好聽👍🏼👍🏼最緊要嘅係餐廳裏面全部都係香港人🥰淨係識佢嘅人情味,都抵返晒!
星期日自己一個食飯又唔知食咩好去?

艺士牛肉丼飯

除咗食飯佢啲音樂都好好聽👍🏼👍🏼
艺士牛肉丼飯
  • 燒牛肉爆丼
2019-05-09 722 views
約了朋友在附近戲院睇戲,找到這間吃丼的餐廳。由於我們在頗早的時候來到,店內只有少量食客,因此我們可立即入座,店內環境寬敞。我們三個人,每人點了一個套餐,每個套餐都有沙律和湯。魚生飯的魚生新鮮;牛肉飯的牛肉嫩滑。
2018-12-06 550 views
環境: 餐廳位於楊屋道街市後面既百悅坊一樓, 店內唔算好大, 不過都有十幾二十枱座位, 平日晏就午餐時間環等大概5-10分鐘時間, 因為都幾多人食. 餐廳另一賣點系佢採用開放式廚房, 可以見到師傅調制料理.食物:大丼屋主打不同日本丼飯, 有海鮮丼, 牛肉丼和鰻魚丼等. 今次叫左佢個即燒鰻魚丼試試. 其實宜家要系香港搵個好食但唔貴既鰻魚係有d 難, 所以我今次都唔係有好大期待, 不過呢個鰻魚飯俾到我驚喜. 鰻魚香氣十足, 食得出係即燒, 而且鰻魚份量十足. 不過最特別係佢有日本傳統燒鰻魚既味道, 亦即係鰻魚丼上既香葉碎, 我認為呢個係傳統鰻魚飯既精髓, 亦都係香港唔多有既鰻魚丼味道, 所以我非常推介呢個鰻魚飯. 不過唯一差少少係鰻魚皮有點硬.價錢:鰻魚丼$98, 以午餐來說可能貴左d, 但以一個原隻即燒鰻魚丼來說呢個價錢都還可以接受, 個人認為呢個鰻魚丼值得試.

環境:

食物:

鰻魚飯

價錢:

鰻魚丼$98, 以午餐來說可能貴左d
$100 (Lunch)
鰻魚飯
2018-11-26 381 views
近來好興食呢啲大大碗嘅丼飯,我order左燒豚丼,賣相好吸引,但食落就出事,佢個燒汁好甜,甜到唔正常嘅地步,甜得好誇張糟蹋左成個飯!!! 朋友的牛肉丼就味道正常!!

朋友的牛肉丼就味道正常!!

2018-07-12
2018-11-19 253 views
呢間位於荃灣,亦都唔係大商場入面,比較偏遠,可能租金平d,食物都平d,而且有返咁上下質素。去食日本野,就一定要食三文魚,所以叫左呢個三文魚親子丼,唔可以期待佢好似係日本食咁肥厚,但係香港黎講,質素都算係過得去,而且都幾大份。多三文魚油,三文魚子都一樣多,幾飽肚。另外,都試下呢到既熟食,睇menu好似好多牛既牛肉丼,真係超多牛肉,好嫩𠺢啲肉,牛肉味就唔算太重,飯亦偏淡。但整體黎講,呢個價錢,呢個質素,都算滿意。
但整體黎講,呢個價錢,呢個質素,都算滿意。
三文魚親子丼
牛肉丼
三文魚親子丼
牛肉丼
2018-11-06 181 views
今天與男朋友在荃灣搵食,見到這間小店有很多人,而且價錢便宜,於是吸引了我們試試,我叫了一個芝士牛肉丼飯,份量很多,芝士滿鋪牛肉面,味道不俗。男朋友叫了豬軟骨拉麫,他說味道不俗,因價錢不貴的關係,又叫了幾份小食,其中蟹肉忌廉餅很creamy,很好吃。整體來說,是不錯的小店,會再去光顧😏
2018-11-04 184 views
今天同同事到荃灣出外開工作會議。完工後巳到晚飯時間,開了一整天工作會議,頭昏腦脹,要補能了。我同事帶我去吃丼飯專門店。他説就在附近川龍街。我呢位同事最愛隊飯。他應該是丼飯專家吧!一於跟他吃一頓豐盛晚餐。 Go....大丼屋是丼飯專賣店.有各色各樣丼飯選擇。亦有不同飯量可選。輕量(160gram); 普通(250grams); 鬼級(400grams), 按照自己食力去選擇,不會浪費。good👍有著太多選擇,最後order 兩款 築地自選丼,油甘魚丼同鳗魚丼。套餐有沙律同麵士湯。油甘魚肥美、新鮮,鰻魚也不錯。沙律菜新鮮。還加了刺身,非常滿足的一頓飯。

套餐有沙律同麵士湯。
自選丼二款

油甘魚肥美、新鮮,

鰻魚也不錯。

沙律菜新鮮。

還加了刺身,非常滿足的一頓飯。
油甘魚  、三文魚刺身  @6片
2018-10-23
Type of Meal
Dinner
自選丼二款
油甘魚  、三文魚刺身  @6片
2018-11-01 98 views
很少吃日本丼,前幾天在荃湾川龍街購物,見到有一座大厦,大大個招牌大吃日本丼,真是好耐冇食過啦,便和她一起上去試吓!上到二楼就見叫嘢食啦叫了一個炸豆腐小食基本動作- 叫了两款剌身 三文魚和油甘魚,雖然餐廳並不是用刺身作主打,但刺身真的不錯,鮮味和師傅的刀工都沒有欺場!每個set都配/有沙律和面豉湯我就order咗餐廳這期做半價的海膽丼$98元,餐廳免收加一,抵食呀!原板海膽捧上,跟着大大碗米飯,店員殷勤的説,如果飯不夠,可以添加!餐廳有提供日本生啤,當然飲番杯啦。有啤酒,當然叫些佐酒小食,炸三文魚骨,魚有附薄薄的肉,真是甘香美味! 這間餐廳價格相宜,食物又有相當水準,Good 呀!

上到二楼就見

叫嘢食啦

叫了一個炸豆腐小食

基本動作- 叫了两款剌身 三文魚和油甘魚,

每個set都配/有沙律和面豉湯
我就order咗餐廳這期做半價的海膽丼
$98元,餐廳免收加一,抵食呀!

餐廳有提供日本生啤,當然飲番杯啦。

有啤酒,當然叫些佐酒小食,炸三文魚骨,
魚有附薄薄的肉,真是甘香美味!

這間餐廳價格相宜,食物又有相當水準,
Good 呀!
2018-10-07 99 views
居於荃灣區一帶,慶幸這裡真的有很多美食選擇,但多年來,唯一遺憾的是,味美又價錢商宜的日式餐廳,好像並未遇上。 最近發現了一家日式店子《大丼屋》,質素蠻不錯,價錢又合理。於是便決定前往這兒去試試看。 店內裝橫以木系為主調,充滿日本小店感覺。牆上張貼了不少食物的相片,相當吸睛,不過小篇最喜歡的是那道貼滿懷舊卡通片海報的牆身,即時令我們憶起很多童年時充滿快樂時光的卡通片,扣人心弦,充滿回憶!《大丼屋》故名思意以丼為主,一掀起餐牌,第一時間被當中的「北海道海鮮丼」(HK$168) 吸引著,畫面豐富又澎湃,未食已感大滿足!怎可不選? 「北海道海鮮丼」除了有數片豐厚油腴的三文魚,還有帶子及海量的蟹籽,而最味美的,要數當中的吞拿魚蓉,味道調配得恰到好處,令這丼更添鮮味。 其實,小篇本身不愛吃飯,不過,把蟹籽及吞拿魚蓉與飯混在一起時,不但令更添鮮味,同時,脆口的蟹籽令白飯食落更有口感喔! 對於刺身不太感興趣的蝦子餅,則點選了「岩石炸雞爆丼」(HK$68),雖然小篇本身的「北海道海鮮丼」已豐富到一個點令我沒有衝動再加炸雞來吃,不過,甫上桌已嗅到十分香,加上蝦子餅吃得滋味的樣子,相信一定不錯。 我

店內裝橫以木系為主調,充滿日本小店感覺。

我們還點選了一客小食「炸尤魚鬚」(HK$28),尤魚鬚炸得香口,卻又不會有太油膩的感覺,而且,外層的脆漿薄脆香酥,令尤魚鬚更添滋味。
2018-10-06 188 views
咁岩行經荃灣街市,就見到一棟新開既建築物,入面有唔少餐廳,今日特別想食丼飯,所以就揀左呢間入到去好闊落,坐得好舒服先黎個沙律,上面係有超多蟹籽,最欣賞係d沙律醬已經撈暈哂,食落d醬唔會覺得太多鰻魚都唔算太薄,呢個價錢黎講ok玉子燒中間夾有芝士同蟹籽,芝士咪相當濃郁,鍾意食芝士既朋友萬勿錯過刺身就正正常常天婦羅有八件,共有四款都唔錯,炸粉夠薄,味道係偏淡,所以點埋個汁就岩岩好魷魚夠哂香口黎到我萬眾期待既丼飯,一個set就有哂沙律、飯、湯,上面有鮮蝦、海膽、蟹肉、蟹籽、蟹膏、鮮蟹腳,成碗飯係鋪滿餸,相當壯觀,真係不知從何入手另外仲叫多個丼飯,咖哩汁係日本咖哩,所以一d都唔辣,豬扒份量都係非常多
入到去好闊落,坐得好舒服
蟹籽沙律
鰻魚都唔算太薄,呢個價錢黎講ok
鰻魚壽司
刺身就正正常常
甜蝦刺身
帆立貝刺身
季節蔬菜天婦羅
魷魚夠哂香口
炸魷魚鬚
黎到我萬眾期待既丼飯,一個set就有哂沙律、飯、湯,
蟹道樂丼
上面有鮮蝦、海膽、蟹肉、蟹籽、蟹膏、鮮蟹腳
,成碗飯係鋪滿餸,相當壯觀,真係不知從何入手
日式咖哩吉列豬扒丼定食
炸魷魚鬚
蟹道樂丼
日式咖哩吉列豬扒丼定食
2018-10-05 91 views
話說女朋友知我今晚有比賽,所以就專登同我黎荃灣食晚飯行過荃灣街市,一上扶手電梯就會見到呢間大丼屋架啦女朋友就食蟹道樂蟹丼,碗丼雖然價格唔算平,但係由相到已經睇得出用料十足,包括有蟹腳、蟹籽、蟹膏、海膽、甜蝦,仲有不少蟹肉放左喺飯面,材料食落夠新鮮,所以都算得上係抵嘅,而飯雖然係用左日本米,不過醋嘅份量就重手左少少,令到個飯稍為酸左DD,呢點就有改善嘅空間啦。吉列豬扒咖哩飯就係我嘅,飯量好大,我食完一個都差不多已經飽晒豬扒係厚切嘅,脂肪亦唔多。芝士厚燒玉子味道唔錯,上嘅時候都仲係熱辣辣雜錦天婦羅有4款,每款有2塊,分別係冬菇、茄子、南瓜同蕃薯
話說女朋友知我今晚有比賽,所以就專登同我黎荃灣食晚飯

行過荃灣街市,一上扶手電梯就會見到呢間大丼屋架啦

豬扒係厚切嘅,脂肪亦唔多。
芝士厚燒玉子味道唔錯,上嘅時候都仲係熱辣辣

雜錦天婦羅有4款,每款有2塊,分別係冬菇、茄子、南瓜同蕃薯

2018-10-04
2018-09-15 113 views
大學舊同學住在荃灣,好久不見所以特意到荃灣同她聚一聚。她知我是個刺身控就帶我去食日本丼。結果,她帶了我去大丼屋!環境方便餐廳空間很大,座位也坐得舒適呢!Menu多款刺身、壽司、丼飯選擇!北海道丼:人氣推介既丼飯,當中包括左不同款既刺身。三文魚鮮味無比。海膽甘香而入口即溶,建議海膽要盡快食用,畢竟海膽一直是很快變味。帆立貝大大粒,味道鮮甜!油甘魚大大舊,甘香十足!當中還有蟹籽添!餐附送味噌湯和沙律,十分完美。油甘魚壽司:油甘魚大片可以完完全全覆蓋整個壽司飯。由於有一定既厚度,所以食落有口感之餘,味道帶甘香味道,令人回味。三文魚刺身:想不到刺身抵食之餘,三文魚既紋理刀吾差添!食落仲帶凍凍地,入口帶不少三文魚油味,非常推薦大家order啊!芝士蟹籽厚燒玉子:外觀精緻,味道亦不差!蟹籽在玉子中大大增加口感,玉子既蛋好滑身,經燒後,食落不會覺得蛋已老。

環境方便餐廳空間很大,座位也坐得舒適呢!

Menu多款刺身壽司、丼飯選擇!

2018-09-13 2277 views
放假去荃灣探朋友, 到晚飯時候, 朋友帶左我去荃灣街市附近既一座大廈, 上一層電梯有間日本野叫"大丼屋", 朋友推介話呢間日本野好抵食, 全日冇加一服務費, 主打丼飯, 亦有少量既刺身、壽司同埋日式小食供應。丼飯平均百五蚊左右就有交易, 跟味噌湯同埋沙律。丼飯有多款配搭, 除了刺身款, 更有熟食款既丼飯選擇, 照顧埋唔食生野既朋友。我就點左期間限定既【黃金蟹丼定食】HK$149丼飯比我想像中份量更多, 包括有海膽、松葉蟹、蟹腳、蟹籽、蟹羔, 把整個丼飯整整覆蓋著, 然後丼飯用以日本醋飯, 更是塞得滿滿, 超大碗! 海膽入口即溶, 蟹羔甘甜不帶苦, 蟹腳呈半刺身狀態, 略帶鮮甜, 而最鮮甜的當然為一梳梳既松葉蟹肉, 加上蟹籽, 令口感更為豐富! 可惜沙律有點過酸, 但重點既丼飯絕對係新鮮, 而且抵食!另外我仲order左【三文魚刺身】HK$48想不到份量都是大大份, 三文魚為厚切, 一碟6件, 很喜歡那種厚實既口感, 同樣抵食!還有朋友推介既【芝士蟹籽厚燒玉子】HK$26玉子為厚切, 表面輕輕燒過, 入口暖暖的, 表面有微微焦香, 蛋香味跟芝士味各佔一半, 很平均, 甜甜的, 加上脆卜卜
放假去荃灣探朋友, 到晚飯時候, 朋友帶左我去荃灣街市附近既一座大廈, 上一層電梯有間日本野叫"大丼屋", 朋友推介話呢間日本野好抵食, 全日冇加一服務費, 主打丼飯, 亦有少量既刺身壽司同埋日式小食供應。

我就點左期間限定既【黃金蟹丼定食】HK$149

黃金蟹丼定食

可惜沙律有點過酸, 但重點既丼飯絕對係新鮮, 而且抵食!

另外我仲order左【三文魚刺身】HK$48
三文魚刺身

還有朋友推介既【芝士蟹籽厚燒玉子】HK$26
玉子為厚切, 表面輕輕燒過, 入口暖暖的, 表面有微微焦香, 蛋香味跟芝士味各佔一半, 很平均, 甜甜的, 加上脆卜卜蟹籽, 色香味俱全!
芝士蟹籽厚燒玉子

最後order埋波子汽水,

埋單都係二百蚊左右, 冇加一, 質素同份量果然有驚喜, 冇介紹錯!
2018-09-10
三文魚刺身
2018-09-04 152 views
新開張時食過,很大份又新鮮,平時都會來,最新出了新款忍不了要分享。限定蟹道樂丼$149和穴子天丼$139思前想後選了黃金蟹丼定食。 有沙律和麵豉湯。丼飯上面有蟹肉,蟹腳,蟹鉗非常新鮮!這款即製,所以等一段時間,新鮮就等一下吧!大量蟹膏,海膽,蟹子,1隻甜蝦 非常吸睛呢隻生蟹腳非常鮮甜,有2隻,看來看去不是蟹殼的腳,個蟹殼像裝飾。份量真的很嚇人,這個價錢真的沒有太多地方吃到我完全感覺自己已經在日本餐廳感覺!師傅將蟹肉拆出,有熟的蟹肉碎,亦有最開心的蟹刺身 這款丼真的很特別,值得在限定時間來一吃。 麵豉湯味道沒過咸,有嫩豆腐粒和油豆腐,不錯。沙律菜一般,開胃酸酸地。如果口渴我會介紹支裝可口可樂 $10 小食我比較喜歡厚子燒,有蟹子芝士很濃味道,另外炸豆腐亦很吸引,豆腐嫩得一啖就吃下肚呢,當然要待凍些少,因為剛炸起超盪。總括來說 ,我十分喜歡,像飯堂一樣常常來吃。平時其他爆丼款式 58-150左右,豐儉由人

限定蟹道樂丼$149和穴子天丼$139

思前想後選了黃金蟹丼定食。 有沙律和麵豉湯。
丼飯上面有蟹肉,蟹腳,蟹鉗非常新鮮!

這款即製,所以等一段時間,新鮮就等一下吧!
大量蟹膏,海膽,蟹子,1隻甜蝦 非常吸睛

大大隻蟹腳

份量真的很嚇人,這個價錢真的沒有太多地方吃到
我完全感覺自己已經在日本餐廳感覺!

師傅將蟹肉拆出,有熟的蟹肉碎,亦有最開心的蟹刺身
這款丼真的很特別,值得在限定時間來一吃。

麵豉湯味道沒過咸,有嫩豆腐粒和油豆腐,不錯。

沙律菜一般,開胃酸酸地。

如果口渴我會介紹支裝可口可樂 $10

總括來說 ,我十分喜歡,像飯堂一樣常常來吃。

平時其他爆丼款式 58-150左右,豐儉由人
大大隻蟹鉗