2019-09-29 50 views
喺中環威靈頓街嘅一間日本小店,遠處就見到10層海膽杯嘅宣傳,話俾我哋知要行去嘅方向,然後見到一個細細的門口行到入去係有好多清酒嘅裝飾,仲有bar枱,好有日本嘅感覺啊!樣樣都想試但又無乜idea,早幾日先食完刺身壽司,所以就將決定交俾廚師點知有好多新嘗試👉🏻小女子合桃:係小女子魚加合桃,仲有少少白芝蔴係面,好香帶有少少甜味,以小食開頭,好期待下一款食物👉🏻黑松露蘆筍卷好特別嘅質感,蘆筍好粗咬落去口感好爽又清新,外面嘅紫菜炸得好脆,上面有蟹籽沙律同黑松露,估唔到日本菜會有呢類西餐常見嘅食物,真係幾驚喜!我地坐bar枱,睇住廚師切,真係成條青瓜咁大👉🏻黑松露櫻花蝦帶子新鮮嘅配搭,好睇更好食,帶子肥美嫩滑,松露同櫻花蝦令帶子生色不少,加上蔬菜,鮮味更突出👉🏻海膽天婦羅平日食海膽通常都係刺身,一係就係炒飯啦,都冇試過一啲真係煮過感覺,呢個海膽天婦羅真係好有新鮮感,出面係炸好咗嘅紫菜非常爽脆,入面係好鮮味嘅海膽,出面嘅溫度完全冇影響入邊嘅肉質,仲係好鮮味好滑,而且海膽份量一啲都唔小架,大大啖係口裏面真係好滿足呀!👉🏻胡瓜魚卷呢個就最適合夏天食物裏面係好清新嘅胡瓜,仲有魚生片捲埋一齊,下邊仲有啲大大

點知有好多新嘗試

小女子合桃

👉🏻黑松露蘆筍卷

我地坐bar枱,睇住廚師切,真係成條青瓜咁大

👉🏻黑松露櫻花蝦帶子

👉🏻海膽天婦羅

👉🏻胡瓜魚卷
呢個就最適合夏天食物裏面係好清新嘅胡瓜,仲有魚生片捲埋一齊,下邊仲有啲大大粒嘅魚子,最底係少少酸甜嘅汁,加埋一齊真係好開胃呀!

👉🏻鵝肝多士
我諗應該冇人諗過會喺呢度食到鵝肝多士,但係手法一啲都唔失禮,味道好值得讚,鵝肝煎得啱啱好,咬落去嗰種嘅油脂香味飄出嚟再留係口中,雖然好有罪惡感咁但係都令人好滿足呀!多士好香脆,一件咁細嘅多士都有幾種唔同嘅味道同口感,都真係幾有心思。

👉🏻柚子烏冬
柚子蜜就飲得多啦成杯都係甜嘅,但係將柚子整成鹹嘅嘢,除咗有子雞翼之外呢個都算係我第二次嘅嘗試。烏冬比較清新,柚子味亦都係一樣,非常之夾,呢度嘅烏冬好彈牙,上面仲有啲甜蛋絲,我覺得真係好夾呀!

日式芝士蛋糕
食咗咁多嘢都咪話唔飽啊,好彩一路都有侍應加茶等我哋一路飲一路消化。最後仲有呢個日本芝士蛋糕做一個完美嘅句號。芝士味非常之香濃,又唔會太甜,咬落去好滑,芝士味非常之濃郁,但係又唔會好似美式嗰種味道太強,啱啱雪櫃攞出黎可能相對硬少少,但係擺一陣就啱啱好啦!

總結來講係一餐好有驚喜同好滿足嘅晚餐,以後要多啲黎附近發掘下唔同種類嘅小店先得!

後記:日頭就好清楚見到門牌上面嘅S2招牌,但去到夜晚呢認住呢串彩色嘅燈就夠啦,望落去同之前人地upload嘅圖真d唔同,唔使質疑自己驚行錯路啦,就係呢度!

喜歡坐吧枱的原因:食係一整個過程,欣賞到廚師點樣由食材開始去切同埋烹調,其實都係食嘢嘅樂趣嚟㗎!加上處理食材時自己睇到一定乾淨,食得安心。
2019-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner