2023-10-25
放假約老友係屯門食晚餐,唔想食得太豪華又唔想咁求其,係華都搵到呢間主打日式丼飯既小店,老友又特別喜愛日式料理,咁就一於試試啦。入去坐底,小店環境不大,十張枱左右,大部分都4人枱,人多時會比較迫d,當日就唔算多客人,所以都比較舒服,睇下餐牌,主打都係丼飯,款式都唔少,唔食飯都有麵同烏冬,仲有d小食選擇。麵豉湯落單後先送上1碗麵豉湯,我覺得味道略淡少少,配料不多有少少魚板。蟹國天丼可能客人不多既關係,落單10分鐘左右就到餐了,試試佢地既招牌no1既蟹國天丼,有炸軟殼蟹,大量既蟹籽同芝士蟹籽,蟹肉同蟹膏,睇到都覺得豐富,軟殼蟹係新鮮炸,非常香脆,大量蟹籽撈飯增加口感,蟹肉量都唔少,蟹膏就略少左d,飯量都幾多食得好飽,唯獨是飯睇落唔似係珍珠米,略為有少許失色,另外加48蚊套餐有八爪魚同帶子刺身,麻醬菠菜沙律,麵豉湯同汽水,刺身都幾鮮甜唔錯,不過加48蚊我覺略為高左少少。汁燒鰻魚丼老友揀既是日套餐,鰻魚有2大塊,質素正常,老友話d汁咸左少少,飯一樣唔係珍珠米,所有野正常發揮,比較抵就係套餐包埋芝麻雞翼,菠菜沙律,麵豉湯同紙包飲品,感覺比較抵食d。整體而言餐廳食物質素尚算唔錯,進步空間係有,但小店
麵豉湯
蟹國天丼
汁燒鰻魚丼
整體而言餐廳食物質素尚算唔錯,進步空間係有,但小店經營價錢都合理,食物都有特色份量足,環境都幾乾淨服務員態度都唔錯,可以再食。