2023-09-15
突如其來的一天假期~即興約左我媽去食日本菜,享受一下悠閒的午飯時光!餐廳裝潢是日本武士做主題,有2張卡位及L 字形Bar 枱,每份午市套餐都配有前菜(花膠雞湯凍)、鯛魚湯和茶碗蒸,而且服務員很細心講解,好有禮貌。A4 和牛丼 $188和牛非常軟滑無筋,配上特製燒汁,好有風味,中間仲有洋蔥中和一下油膩感,而黃色既飯係用牛油炒過,非常有風味。壽司定食(10件) $328分別有赤蝦、拖羅、鯖魚、蟹肉海膽、金目鯛、赤身、鰈魚、魴鮄、帆立貝等款式,鰈魚有醬油灸過,香味十足,而拖羅已挑袪魚筋,金目鯛和魴鮄都口感很好,蟹肉海膽都好濃味,總結全部味道都好食。刺身定食(6點)$468有赤身和大拖羅、鯖魚、赤蝦、灸燒喜之次、帆立貝和真鯛,刺身味道和壽司相若,屬於高品質。另外都係配埋牛油炒飯。另外講埋午餐包埋既配菜,花膠雞湯凍幾開胃,因為落左d 醋,而鯛魚湯係白色好濃既湯,好鮮甜!茶碗蒸味道都好好,上面有蟹肉同甜甜的栗子,我最鐘意甜甜風味既,所以評分好高。食評總結,餐廳環境舒適,用餐位置闊落,食物品質都唔錯,最岩悠閒唔趕時間慢慢食。
A4 和牛丼 $188
壽司定食(10件) $328