2019-09-10
2004 views
要數荃灣區比較抵食、質素幾好、環境又ok嘅日式火鍋店,稻八一定係其中一間,我地都推介過俾唔少朋友。稻八位於荃灣富利達中心,唔算難搵,隔離就係商場。餐廳面積頗大,枱與枱之間唔會話密到郁唔到。琴晚係平日,都估唔到咁多人,我地第一次坐到咁入,haha。呢度同好多火鍋店一樣,以牛肉分套餐,最平嘅美國進口牛肉餐每位168蚊,特級美國特上牛肉每位208蚊,除左無限牛肉、豚肉、雞肉,仲有任食沙律吧、多款自取配料、飲品任飲、雪糕任食。最過癮係自製天婦羅炸物,新鮮熱辣,食足120分鐘湯底8款任揀,包括有豆乳、豬骨、昆布、牛乳牛骨、地獄、沙嗲、壽喜燒、蕃茄。最近仲加左一款新湯底:冬蔭公毛蟹湯底冬蔭公毛蟹湯底幾有趣,佢味道算幾明顯,主要係香茅果種酸酸微辣,未到好冬蔭公湯感覺,但食落好清爽,唔會好重口味得來又幾開胃店員上完鍋底,就好快上哂每樣肉類一份,美國特上牛肉、豚肉、雞肉 (仲有羊肉,不過我地唔食,就俾番佢地),以任食來講,佢地嘅牛肉真係錯,唔會老唔會韌,亦都唔會好似紙皮咁薄,好過好多逐碟收錢嘅火鍋店添啊當然啦,呢碟送嘅手切牛梗係正好多,脂肪均勻,口感有彈性,仲有肉香其他配料任食、自取,款式夠多,補添得快
最近仲加左一款新湯底:冬蔭公毛蟹湯底
店員上完鍋底,就好快上哂每樣肉類一份,美國特上牛肉、豚肉、雞肉 (仲有羊肉,不過我地唔食,就俾番佢地),以任食來講,佢地嘅牛肉真係錯,唔會老唔會韌,亦都唔會好似紙皮咁薄,好過好多逐碟收錢嘅 火鍋店添啊
其他配料任食、自取,款式夠多,補添得快,丸類唔會雪到死實實,蔬菜都好新鮮,我最鐘意油麥菜同秋葵都有
呢個天婦羅DIY好有趣,一手一腳製作,炸漿炸起好脆口,唔厚粉,加少少調味粉,又幾好食
飲品任飲。