2023-12-03 153 views
📍火赤呢間位於尖沙咀既串燒店裝修簡約,環境舒適寧靜~空間唔係太大,但同時有吧檯同戶外位置😙今次坐吧檯,可以望住師傅燒😋🐟燒鱈魚乾燒到好脆口,脆卜卜😗食落似食緊薯片咁~點埋沙律醬一齊食,係幾唔錯嘅開胃菜😌🌈七色調味盤用黎點之後上既串燒,分別有七味粉、一味粉、山椒粉、柚子鹽、抹茶鹽、咖喱鹽同檸檬鹽,調味料款式多😉🐤燒雞翼雞翼幾大隻,燒至乾脆~雞翼本身已經入味,唔使再另外點調味料🐣燒雞頸肉 & 燒雞上髀肉燒雞頸肉,肉質比較彈牙;而雞上髀肉就比較嫩滑~兩款雞肉對比之下,個人比較鍾意燒雞上髀肉,啖啖肉啱曬我!🤤🐣雞心雞心嘅口感比較軟身,但好入味~亦都幾大粒🍗糯米雞肉棒顧名思義就係用糯米包住雞肉,外層嘅糯米燒到脆脆地,散發住淡淡嘅米香🤩食落煙煙韌韌,亦一解雞肉嘅油膩感~🧀法國水牛芝士煙肉卷每件煙肉卷都放咗嚿水牛芝士同韭菜,芝士香,但唔會覺得好膩,幾適合用黎做送酒小菜😆煙肉正常發揮🫛燒秋葵 & 青椒仔秋葵唔會燒到乾曬,配埋木魚絲一齊食味道又幾夾;青椒仔就水份較重,呢個反而有驚喜😇🍙醬油燒飯團飯團外層兩面燒到脆身,醬油味足;食完真係飽肚感十足!🍵抹茶蕨餅抹茶味足,口感軟糯;一解油膩感😌⭐️好味指數:7.

📍火赤

燒鱈魚乾

🐟燒鱈魚乾

七色調味料

🌈七色調味盤

燒雞翼

🐤燒雞翼
雞翼幾大隻,燒至乾脆~雞翼本身已經入味,唔使再另外點調味料

燒雞頸肉 & 燒雞上髀肉

🐣燒雞頸肉 & 燒雞上髀肉

🐣雞心
雞心嘅口感比較軟身,但好入味~亦都幾大粒

糯米雞肉棒

🍗糯米雞肉棒

法國水牛芝士煙肉卷

🧀法國水牛芝士煙肉卷

燒青椒仔

🫛燒秋葵 & 青椒仔

🍙醬油燒飯團
飯團外層兩面燒到脆身,醬油味足;食完真係飽肚感十足!

抹茶蕨餅

🍵抹茶蕨餅
抹茶味足,口感軟糯;一解油膩感😌

⭐️好味指數:7.8/10

📍 火赤 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

#尖沙咀 #火赤 #寶勒巷 #串燒 #刺身 #飯團 #明太子 #豚肉 #月見雞肉串 #sake #主題居酒屋 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #炭燒 #雞肉 #雞 #燒鳥 #焼き鳥

燒鱈魚乾
七色調味料