2019-05-01 150 views
今晚去左近尖東的一間日式燒肉餐廳,享受和牛燒肉,以高級日式燒肉的佈置,環境乾淨光鮮,卡位設計加上大梳化,真係坐得舒適,食得開心。我地點了沙律同飲品,仲有4款肉類,其中3款係牛肉,真係好美味。野菜醋物用醋汁調味,好清爽開胃,蔬菜唔算好新鮮,但都爽脆,又可解燒肉油膩。分別有肉眼、牛排肉、牛上排及豬五花,好豐盛吸引,牛肉的脂脂雪花好多好平均,未食已經令人期待。日本產特選和牛肉眼(鹽燒) ,一大塊的肉眼預先切成8小塊,簡單以鹽醃,用網燒至喜歡熟度,我較喜歡燒至剛熟就好,不但多肉汁,而且肉眼的脂肪與肉比例適中,有牛肉濃郁味道,又有牛脂香味,令人回味。日本產特選和牛牛排肉(鹽燒) ,牛排肉更多脂肪,牛脂香味更強,肉感亦豐富,雖未至入口即溶,但滿口脂香。日本產和牛牛上排(鹽燒) ,脂肪更平均,感覺唔算好油,反而肉味濃,配飯岩好。3款肉都油花夠多,調味不重,可食出牛肉原味,個人喜歡沾少少鹽食,味道已經好好。白桃汽酒夠大杯又冰涼,白桃有果香,仲有果肉粒,汽酒味唔會好重,易入口又香甜。檸檬梳打好清新,梳打氣泡更清膩爽口。日本產豬五花肉(鹽燒) ,五花肉看似好肥,但經燒烤過,油脂都燒得香口惹味,而且五花肉有

野菜醋物

日本產特選和牛肉眼

日本產特選和牛牛排肉

日本產和牛牛上排

白桃汽酒, 檸檬梳打

檸檬梳打好清新,梳打氣泡更清膩爽口。
日本產豬五花肉

日本產豬五花肉(鹽燒) ,五花肉看似好肥,但經燒烤過,油脂都燒得香口惹味,而且五花肉有彈性,好爽彈的感,配生菜食更可清減膩感。

2019-04-28
$750 (Dinner)
日本產特選和牛肉眼
日本產特選和牛牛排肉
日本產和牛牛上排
白桃汽酒, 檸檬梳打
日本產豬五花肉
  • 白桃汽酒,檸檬梳打