2019-07-30
咁啱經過,見到一間裝修新穎,以白色為主嘅蛋糕店,就同友人入去試吓。店鋪位置不多,除了近窗嘅卡位之外,其餘都係bar枱,可以直接睇到員工整甜品嘅情況。我哋order咗兩杯芭菲,蜜瓜芭菲同香蕉朱古力芭菲,員工製作其間我都有周圍留意小店放喺櫥櫃嘅糕餅。其實糕餅款式唔算多,都係傳統嘅cheesecake, fruit tart, 黑森林等等,賣相亦有別於傳統連鎖式餅店,例如你會睇到蛋糕同上面層cream之間個接觸面係唔平,好明顯佢係用幾個細既蛋糕模去整,所以賣相方面有點home made嘅感覺。等嘅期間一直睇到幾位人輕嘅店員整芭菲,佢哋戴晒手套,但始終會交談,所以如有mask會好少少。蜜瓜芭菲黎啦!以homemade嘅水平黎講係唔錯嘅。佢上面有幾片蜜瓜,有一粒raspberry同movenpick嘅雪糕。下層有cream同一啲蛋糕碎,個底就有d荔枝味嘅啫喱。每樣ingradient個味道都ok,蜜瓜都夠甜,movenpick雪糕就更加唔洗講,不過個combination可以改善,例如可以加一d脆米或粟米片,等杯芭菲有d“咬口”,有雪糕嘅情況下都略嫌太多cream了,仲有d蛋糕碎,雖然知道係人手
蜜瓜芭菲黎啦!以homemade嘅水平黎講係唔錯嘅。佢上面有幾片蜜瓜,有一粒raspberry同movenpick嘅雪糕。下層有cream同一啲蛋糕碎,個底就有d荔枝味嘅啫喱。每樣ingradient個味道都ok,蜜瓜都夠甜,movenpick雪糕就更加唔洗講,不過個combination可以改善,例如可以加一d脆米或粟米片,等杯芭菲有d“咬口”,有雪糕嘅情況下都略嫌太多cream了,仲有d蛋糕碎,雖然知道係人手搣碎,但感覺上似係食剩嘅蛋糕再撒入去,如果換上一舊舊小蛋糕感覺會良好d。
另外係香蕉朱古力芭菲。主要分別係上面有香港同朱古力雪糕球,下面基本上差不多。一樣啦,如果加入朱古力脆米感覺會更match。
總結黎講,感覺上不過不失,不過仍有改善嘅地方,加油吧。