2014-08-11
由於此店在屋企樓下,又見openrice上反應唔錯,而且每次經過都俾店內和諧氣氛同食客臉上的歡愉感染,覺得呢間店應該唔錯。未去之前,已經覺得呢間餐廳應該唔平,因為門口長期擺放一個牌寫住幾個推薦菜式,理應為店內受歡迎而又實惠的菜式,但眼見牌上寫的推薦菜都要2xx,已經說明了餐廳的價位。入到餐廳,裡面其實只有5-6張台,坐滿都唔夠20人,樓上系老闆工作室or臥室,因為只見到日籍老闆來回上落幾次。坐低order之後,有麵包奉上,也有free snack,1人1個serve,waiter話系豬肉,上面鋪炸雲吞皮,但我食落覺得似吞拿魚啊,哈哈,真厲害!wine list的紅白酒,好似只有2個產地,日本同意大利。點左1杯意大利白酒,1杯日本紅酒,個人覺得好貴啊,杯日本既要150(未加1), 杯意大利白酒都要100+。之後再點左杯cocktail,如圖,都ok好飲,但都係100+。頭盆要左個“椒鹽鮮魷”,名當然唔系椒鹽鮮魷,但實際就系咯,只不過加左個少少酸辣既sauce,盛惠180(+1),但都好食既,層炸粉薄到幾乎食唔出,擺碟都幾靚既(比椒鹽鮮魷靚咯).主菜系2個意粉(sorry我真系唔記得距地個
主菜系2個意粉(sorry我真系唔記得距地個real name),如圖,1個“海鮮茄汁”意粉(2xx+1), 另一個系"海膽溫泉蛋魚子醬"意粉(3xx+1)。個人覺得個海鮮意粉好食系好食,但好似無乜特別。至於海膽意粉,個汁好rich,好creamy,但份量好少,好似唔多抵食。
當晚,店內有日本食客,又本地人,大家都好enjoy,店面好細,氣氛真系幾好,日本老闆好nice,時不時同人傾下計,出菜既速度相對慢d,務必等你食完1道菜,休息下先上下一個菜。
整體,都算一餐愉悅既晚餐,只希望唔好0甘貴 哈哈!