2019-07-17
他很喜歡吃鰻魚,卻從沒留意到這間餐廳的存在。而我對鰻魚亦非常感興趣,所以帶他到這裡來。而且,我好像已來過一次了。第一次,我坐得比較入,感覺較舒服;第二次,我們被安排到較近門口的位置,不過其實沒什麼大礙因爲都是舒適的,只是相對上次的位置較光猛所以比較容易點拍照。放咗工之後約埋去居酒屋放鬆心情,舒緩一日嘅辛勞。挺不錯,特別是星期五的晚上。【味道樂居酒屋】,內部陳設是間小木屋,枱櫈、牆身都是木,每個角落都經過悉心佈置,由內到外都極有東瀛風味,整體會覺得十分精緻的擺設及柔和燈光,帶有濃厚居酒屋的懷舊氣息。食物以燒物為主,壽司及卷物也有,但普通飯烏冬類就比較不足只有招牌飯加壽喜燒,晚市又沒有回定套餐,所以不單點很多的話要吃得飽可能比較難喔。上次都記得呢度烹飪技巧挺出眾因爲每樣食物都難忘,而對食材的挑選亦十分講究。 有見及此都期待今晚點選左既食物⋯.先點了兩客燒物:有我最喜歡牛脷❤🔹鐵板蒜片香煎厚切特上牛脷 $78鐵板不可缺少的配角,就是蒜片,利用煎完牛脷流下的油脂,就能煎出酥香美味的蒜片,金黃色的蒜片帶來焦蒜,變硬且脆聞到好香既蒜味。我比較喜歡厚切的燒牛脷,厚切才有足夠的厚度去感受牛舌的軟彈亦較
先點了兩客燒物:有我最喜歡牛脷❤
🔹鐵板蒜片香煎厚切特上牛脷 $78
我比較喜歡厚切的燒牛脷,厚切才有足夠的厚度去感受牛舌的軟彈亦較有爽口感,咬落有肉汁,而加上蒜片有油香,味道亦更突出,這次都處理得很好,料理廚師的功力不錯啊!
🔹流心芝士燒年糕 $58/3
強力推介!❤真心超級有驚喜,太好吃了吧!
外表小治癒⋯年糕口感軟糯,裏裏外外非常香軟,一咬落去即刻有意想不到的驚喜,爆餡芝士不停湧出,流心效果十足,芝士味道輕盈唔會食完覺得好膩,唔會有種負擔嘅感覺。非常美味,一定要試!
算係食咗少少做開端之後就叫左兩樣卷物上試試!
🔹鵝肝帶子卷 $128
鵝肝,唔腥好好食,不過佢既鵝肝味道好濃,有蓋過咗帶子嘅鮮味。
鵝肝煎得香軟,油脂感都唔錯而帶子刺身都係鮮甜,兩者加上壽司飯,又軟又硬,感覺都幾得意,感覺分量幾多,絕對會增家到飽肚感!
🔹火炙北海道帆立貝蟹羔卷 $88
另一創意卷物,落枱個陣都有豐富的蟹羔香氣。火炙嘅壽司類型通常都幾鍾意,因為能將食物表面烘焦帶出另一面嘅香氣。食物燒得平均可是既考功夫又麻煩。但呢度做到我想要既效果。
上層有鮮甜帆立貝配上濃厚味道嘅蟹膏,啲飯撈埋蟹膏唔錯...
一品料理點左呢個⋯
🔹煙肉櫻花蝦燒日本播磨蠔三隻 $100
嚴選來自日本岡山播磨灘既蠔,呢個係三隻蠔既套餐⋯唔同層次由淡味食到濃味⋯「煙肉·芝士·櫻花蝦」各有不同特性,前者食落鮮甜飽滿帶有海水及煙肉味,芝士味濃濃但口感食落帶點爽滑,到櫻花蝦,不太重蝦味但演變到帶點微金屬。
整體日本生蠔則肉質豐腴多汁。又大又鮮讓人一吃就停不下來。日本三款生蠔都好好食。
🔹原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $138
實物和照片完全相符!有種霸氣感覺!!
整條鰻魚蓋在飯上對得起「招牌巨型鰻魚飯」既稱呼,原條鰻魚又長又肥美,淋上充滿醬油而濃甜的鰻魚汁,鰻魚食落帶有微焦的香味,醬汁甜甜的,送飯好正!擺盤好美喔,味覺和視覺都令人滿意!!
裝修有放心機一整晚都體會到呢度打造出傳統居酒屋的格局,坐得舒服又放鬆。這店的水準是好過很多同區的日本料理店,以鰻魚飯最讚吧其次是鹽燒厚切特上牛脷。如果你喜歡樣樣試小小而每樣又好味食得出廚師既心機製作我相信你會喜歡【味道樂居酒屋】。