2023-08-11
佐敦渡船街一直都係美食集中地,朋友話未去過,今晚一於帶佢試下川燒,這間係主打日式+川風味嘅串燒店,提供室內同室外坐位,室內仲有一間VIP房仔,適合想有私隱嘅朋友😁打開點餐紙有好多選擇,我揀咗好多唔同嘅燒物😋廚師技術專業,所有食物都燒到啱啱好,唔會太燶燒到乾哂,而且上菜快,服務唔錯👍青檸荔枝梳打 | $32青檸話梅梳打 | $32其實食串燒最啱配啤酒或日式清酒,但我同朋友都唔飲酒,所以揀咗特色梳打,酸酸甜甜超開胃又解膩,唔飲酒嘅朋友極推燒珍寶大元貝 | $50隻元貝大大隻,肉質鮮嫩多汁燒特級厚切牛脷 | $58厚切爽彈,一啲都唔韌,肉味香濃燒雞腎 | $36燒雞腎好惹味,抵食又好味,絕對推薦燒鵪鶉蛋 | $22鵪鶉蛋嘅蛋白皮燒到韌韌地,一咬落去啲蛋黃就爆出嚟,好似流心奶黃咁,好好味燒一口脆腐乳 | $24睇個名以為係燒腐乳咁重口味,一問之下原來係豆腐卜塗上腐乳醬一齊燒,食落又唔會好鹹,好特別日本青椒仔 | $28有點微辣,食落好惹味黑松露燒腐皮溫泉玉子 | $36用腐皮包著溫泉蛋,面頭再放點黑松露,一啖食落去,流心蛋加埋鬆脆嘅腐皮同香濃嘅黑松露香氣,口感一流燒特濃芝士五花腩 | $48五
青檸荔枝梳打 | $32
青檸話梅梳打 | $32
其實食串燒最啱配啤酒或日式清酒,但我同朋友都唔飲酒,所以揀咗特色梳打,酸酸甜甜超開胃又解膩,唔飲酒嘅朋友極推 燒珍寶大元貝 | $50隻
元貝大大隻,肉質鮮嫩多汁
燒特級厚切牛脷 | $58
厚切爽彈,一啲都唔韌,肉味香濃
燒雞腎 | $36
燒雞腎好惹味,抵食又好味,絕對推薦
燒鵪鶉蛋 | $22
燒一口脆腐乳 | $24
日本青椒仔 | $28
有點微辣,食落好惹味
黑松露燒腐皮溫泉玉子 | $36
用腐皮包著溫泉蛋,面頭再放點黑松露,一啖食落去,流心蛋加埋鬆脆嘅腐皮同香濃嘅黑松露香氣,口感一流 燒特濃芝士五花腩 | $48
五花腩肥瘦適中,連同燒到拉絲嘅芝士,超邪惡但好味,必須要encore多一次😋
燒日本雞皮串 | $28
雞皮燒到好香口而且唔乾,食得出師傅嘅手勢
黑松露芝士牛油焗雜菇 | $48
雜菇配上黑松露同芝士牛油一齊焗,香氣同口感濃郁,好適合鐘意食菇嘅人
燒原條甜粟米 | $38
夠大舊、多汁同好甜 芝士燒大虎蝦 | $78
大虎蝦鮮甜大隻啖啖肉,加埋芝士一齊燒,鐘意食燒海鮮嘅朋友必食
川香涼伴秋葵 | $42
我個人好鍾意食秋葵,個汁好入味,微麻辣,好開胃
汁燒穀飼一口牛 | $48
濃郁牛味,嫩滑多汁,熟度剛好
燒芝麻湯圓 | $28
作為飯後甜品真係唔錯,外皮香脆,入面煙韌軟滑,芝麻又濃郁,好特別
原個菠蘿裡面裝著滿滿的,入口即化的雪葩,酸酸甜甜好清新,食完燒物再食這個係完美嘅結尾👍