2022-10-15
尖沙咀高質平民樓上串燒店🍢🍡某日放工同媽咪去搵食😚經過超多餐廳嘅厚福街揀咗呢間樓上串燒店試吓😌門口偏向日系裝修,一邊係室內以深木色為餐桌主色環境較為暗一點🪵另一邊類似騎樓位置燈光比較光猛啲😆餐牌有多款唔同種類串燒選擇😋我哋當日叫咗好多款串燒及小食🤩食到超級飽🤭有⭐️代表個人比較鍾意同埋推介嘅食物🥰⭐️雞皮墨魚滑兩樣我鍾意食嘅嘢加埋一齊梗係覺得好好食😋😂雞皮燒得香脆,墨魚滑彈牙有口感,超級好食😳⭐️牛油果豚肉卷腩肉包着牛油果🥑腩肉油份滲入牛油果,牛油果質感柔軟充滿油脂香味🥹外脆內軟⭐️汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)呢款串燒冇得輸,外表燒得略為唔夠香脆,但配蛋黃漿超好食😋⭐️孜然燒蒜蓉茄子上菜超級重蒜蓉香味🤤慢慢會聞到孜然味,茄子肉已經好軟熟😌連表皮都可以一齊食提燈第一次食提燈🫣一隻母雞得一隻🫠食完先知係雞嘅輸卵管連埋未有殼嘅蛋黃🫢汁燒鮮雞肝質感係平時食內臟「潤」嘅感覺厚切鹽燒牛舌腩牛舌幾厚肉,味道中規中矩汁燒煙韌年糕卷腩肉包住年糕,煙煙銀銀不過有啲飽濟🫣蒜蓉燒廣島蠔兩隻蒜蓉香味滲入生蠔🦪冇腥味都新鮮焦糖鰻魚芝士玉子燒邪惡嘅芝士,入口有鰻魚肉同埋蛋香,不過調味有啲濃⭐️腐皮餃子做法幾特別,腐皮包住豬肉而
⭐️雞皮墨魚滑
⭐️牛油果豚肉卷
⭐️汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)
呢款串燒冇得輸,外表燒得略為唔夠香脆,但配蛋黃漿超好食😋
⭐️孜然燒蒜蓉茄子
提燈
汁燒鮮雞肝
質感係平時食內臟「潤」嘅感覺
厚切鹽燒牛舌腩
牛舌幾厚肉,味道中規中矩
汁燒煙韌年糕卷
腩肉包住年糕,煙煙銀銀不過有啲飽濟🫣
蒜蓉燒廣島蠔兩隻
蒜蓉香味滲入生蠔🦪冇腥味都新鮮
焦糖鰻魚芝士玉子燒
邪惡嘅芝士,入口有鰻魚肉同埋蛋香,不過調味有啲濃
⭐️腐皮餃子
做法幾特別,腐皮包住豬肉而造成嘅餃子🥟配泰式醬汁酸酸辣辣幾開胃
鰻魚炒飯
炒飯唔夠乾身,配料有冬菇粟米鰻魚,入口唔錯
⭐️最中餅配綠茶雪糕
雪糕勁重綠茶味而且唔甜,反而旁邊紅豆蓉比較甜🫣兩者可以互補