2023-01-29 139 views
《三原》由日籍主廚三原光史主理,據說他是日本領事前主廚,我們沒有做太多資料蒐集因為今次係日本同事推介。當日同家人一行四人,先試試lunch menu!訂枱時需要先付訂金,佢哋只有中國銀行戶口,不能轉數快或者Payme,有少少唔方便,希望餐廳可以改善一下付訂金方法。我哋全部都點了Set A,選擇不同嘅主菜,包括A5熊本和牛薄燒和厚燒。值得一提的是師傅知道媽咪揀咗厚燒但不能食生,主動建議佢選薄燒,非常細心。首先上前菜: 沙律和蒸蛋。之後到鵝肝🤩,外脆內軟,充滿油香,配上蒜蓉多士和香甜黑醋,真係想食多一舊。是日海鮮係銀鱈魚,魚肉好滑,魚皮煎得香脆,最驚喜係個配料汁,帶有松露香味,配埋底下嘅配菜,好好味!主菜薄燒和牛裡面包裹著的不是其他餐廳常見的蔥蒜,而是自家準備的配料。我要求3成熟,師傅火喉控制得宜,好好味。另外我都試左老公嘅厚燒和牛,5成熟,牛味濃,不過我個人偏好薄燒💕 配菜亦毫不吝嗇,有蘆筍、蕃薯同冬菇。最後配上炒飯,湯品。

首先上前菜: 沙律和蒸蛋。

最後配上炒飯,湯品。
鵝肝
銀鱈魚
2022-08-20
$500 (Lunch)
鵝肝
銀鱈魚