2021-11-21
呢間位於尖沙咀的日本餐廳好多年前已經開業,但就未聽過有朋友仔介紹,眼見今日餐廳用餐既人數唔算太多,就一於去試下!一坐低就見到成排清酒,餐廳職員話呢D酒全部都係日本客飲剩之後留返下次飲,見到呢個場面就知呢度一定係日本人的飯堂😍一坐低就有熱毛巾抺手,仲有我最鍾意食嘅牛脷小菜兩碟!肉質真係好軟熟好淋,有好香嘅牛味!🍶八海山清酒 HK$220 (300ml)清酒好純,飲落似水,慢慢先散發出酒精味!🦴白子 HK$150店員的激力推介我哋食呢個白子,因為係而家最當造,仲叮囑我哋一定要同啲青瓜漬物一齊食啊!白子入口即溶,仲好鮮甜!刺身沙律 HK$95刺身沙律嘅size一開始都有啲嚇親,而且有好多刺身包含三文魚,油甘魚,三文魚籽同帶子!帶子超級鮮甜,三文魚油脂旺盛,油甘魚咬落有勁道!而且佢啲沙律汁唔係一般嘅黑醋汁,而係似泰式酸酸甜甜嘅汁!不過就略嫌汁太多,食到最後有啲膩有啲酸!🐟秋刀魚刺身 HK$260呢個都係時令刺身,其實秋刀魚嘅刺身我都係第一次試,平時都係食燒既秋刀魚!肉質好嫩,而且都係入口即溶,亦都帶有濃烈的魚味!原來餐廳每日都係夜晚向東京訂貨,然後節日嘅上午就會由東京羽田機場送達香港國際機場,
一坐低就有熱毛巾抺手,
仲有我最鍾意食嘅牛脷小菜兩碟!
肉質真係好軟熟好淋,有好香嘅牛味!
🍶八海山清酒 HK$220 (300ml) 清酒好純,飲落似水,慢慢先散發出酒精味!
🦴白子 HK$150 店員的激力推介我哋食呢個白子,因為係而家最當造,
仲叮囑我哋一定要同啲青瓜漬物一齊食啊!
白子入口即溶,仲好鮮甜!
刺身沙律 HK$95 刺身沙律嘅size一開始都有啲嚇親,而且有好多刺身包含三文魚,油甘魚,三文魚籽同帶子!帶子超級鮮甜,三文魚油脂旺盛,油甘魚咬落有勁道!而且佢啲沙律汁唔係一般嘅黑醋汁,而係似泰式酸酸甜甜嘅汁!不過就略嫌汁太多,食到最後有啲膩有啲酸!
🐟秋刀魚刺身 HK$260 呢個都係時令 刺身,其實秋刀魚嘅刺身我都係第一次試,平時都係食燒既秋刀魚!肉質好嫩,而且都係入口即溶,亦都帶有濃烈的魚味!原來餐廳每日都係夜晚向東京訂貨,然後節日嘅上午就會由東京羽田機場送達香港國際機場,之後下午2點會到達餐廳!所以先食到咁鮮味的秋刀魚!
🥩和風蒜片牛柳粒 HK$115 牛柳粒既口感質地軟到我以為自己食緊 刺身,但就牛味唔算重!
🫔海鮮日式燒薄餅 HK$95 好似日本嘅大阪燒,醬汁十分好食,不過中間嘅粉有啲厚!
🐓芝麻雞翼HK$48 芝麻雞翼炸得超脆,帶微辣,而且肉質好嫩,會令人想食多幾隻!