2015-11-22
Tetsu團隊將係日本大熱的翻熱方法帶左黎香港沾麵 ($89)沾麵的麵條係店家自家製 粗幼不一更顯手工味沾湯以豬骨雞骨等熬多小時而成 精華都濃縮在內未加配料時湯內已有叉燒和芛條 份量各有數條湯汁表面濃厚實在的 表面泛起少許油但並不多質感較為稀身不會濃稠得過分 掛麵能力也不錯味道帶豬骨的惹味香濃 呷深一點肉味滲透舌頭不太油膩但偏鹹 配麵條能夠中和 最欣賞沾麵麵條質地 彈牙煙韌 帶嚼勁之餘不難咬牙齒微微用力感覺唔會似幼麵咁冇咬口 好吃叉燒更加不得了 唔似多數拉麵店的火灸肥瘦叉燒驚喜地豚肉肉質已經炆得軟綿綿卻又肥美 誘人加配青菜盛($14) 蔥/木耳/芛條($4) 味付半熟蛋($9)溏心蛋質感流質半熟 日本蛋味濃郁 芛條爽口味美青菜盛較普通個人覺得唔使加配 不如食多份叉燒除了麵的味道出色以外還有一樣新奇好玩的東西係食麵食到一半如果覺得沾麵汁凍左都唔使怕啦佢地會將一粒印有102的熱石放入湯 將温度提升石頭温度極熱 剛放入湯中令投入的位置泛起泡泡雖然湯汁只加熱少許也不太持久 但不會溝稀湯汁有趣味性 感覺新奇 好似係個幾環保嘅做法添最後追加的水餃子 水煮的沒什麼驚喜 普普通通吧
沾麵 ($89) 沾麵的麵條係店家自家製 粗幼不一更顯手工味 沾湯以豬骨雞骨等熬多小時而成 精華都濃縮在內 未加配料時湯內已有叉燒和芛條 份量各有數條
湯汁表面濃厚實在的 表面泛起少許油但並不多
質感較為稀身不會濃稠得過分 掛麵能力也不錯
味道帶豬骨的惹味香濃 呷深一點肉味滲透舌頭
不太油膩但偏鹹 配麵條能夠中和
最欣賞沾麵麵條質地 彈牙煙韌 帶嚼勁之餘不難咬 牙齒微微用力感覺唔會似幼麵咁冇咬口 好吃
叉燒更加不得了 唔似多數拉麵店的火灸肥瘦叉燒
驚喜地豚肉肉質已經炆得軟綿綿卻又肥美 誘人
加配青菜盛($14) 蔥/木耳/芛條($4) 味付半熟蛋($9) 溏心蛋質感流質半熟 日本蛋味濃郁 芛條爽口味美 青菜盛較普通個人覺得唔使加配 不如食多份叉燒
除了麵的味道出色以外還有一樣新奇好玩的東西
係食麵食到一半如果覺得沾麵汁凍左都唔使怕啦
佢地會將一粒印有102的熱石放入湯 將温度提升 石頭温度極熱 剛放入湯中令投入的位置泛起泡泡
雖然湯汁只加熱少許也不太持久 但不會溝稀湯汁
有趣味性 感覺新奇 好似係個幾環保嘅做法添